ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Οι 3 αυτονομίες που δίνουν λύσεις στα Βαλκάνια ....



Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαίου της Χάγης για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου ( Ιούλιος 2010) και η δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκίκα στη Χειμάρρα από φανατικούς Αλβανούς (Αύγουστος 2010) αποτελούν δύο σημαντικά γεγονότα με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Στη Χάγη το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόσχιση της περιοχής Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων από τη Σερβία και η δημιουργία ανεξαρτήτου κράτους υπό αλβανική διοίκηση δεν...

συγκρούεται με τη διεθνή νομιμότητα. Έτσι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για διάφορα αποσχιστικά κινήματα και δημιουργούνται ερωτηματικά για την αξία της εδαφικής ακεραιότητος των κρατών, την οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και οι αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων. Η δε δολοφονία του ομοεθνούς μας έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ξεχασμένη Βόρειο Ήπειρο και τα δεινά του εκεί Ελληνισμού, τα οποία συνεχίζονται και υπό «δημοκρατικό» καθεστώς, μετά από την εξοντωτική τυραννία των κομμουνιστικών καθεστώτων.



Υπό το φως αυτών των εξελίξεων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλες ρευστές καταστάσεις στη Βαλκανική μας Χερσόνησο κρίνω σκόπιμο να επισημάνω τρεις περιφερειακές μορφές Αυτονομίας, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύση στα σημερινά προβλήματα και να εκτονώσουν ειρηνικά τις δυναμικές διεκδικήσεις συγκεκριμένων εθνικών κοινοτήτων. Ξεκαθαρίζω ότι όταν μιλώ για Αυτονομία εννοώ Ευρεία Τοπική, Εκπαιδευτική, Αστυνομική και Οικονομική Αυτοδιοίκηση χωρίς να αλλάζουν ή να κινδυνεύουν τα υφιστάμενα σύνορα. Πιστεύω ότι η γνωμοδότηση της Χάγης είναι λανθασμένη νομικά και επικίνδυνη πολιτικά, γι’ αυτό αξίζει να αναζητήσουμε εξισορροπητικές λύσεις, όπως οι τρεις Αυτονομίες τις οποίες προτείνω.



Πρώτον. Αυτονομία των Σέρβων του Κοσσόβου. Η Ελλάς, η Κύπρος, η Ρωσία, η Ισπανία και πολλές άλλες χώρες (ακόμη και μουσουλμανικές όπως το Αζερμπαϊτζάν) καλά κάνουν και δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο ως ξεχωριστό κράτος, διότι η κάθε χώρα οφείλει να σκέπτεται τις πρακτικές συνέπειες στα δικά της εθνικά θέματα ( κατεχόμενη Κύπρος, Καταλωνία, Μουσουλμάνοι του Καυκάσου κ.λπ). Από τη στιγμή, όμως, που άλλες και μάλιστα ισχυρές χώρες , όπως οι ΗΠΑ, αναγνωρίζουν το Κόσσοβο, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στη αναζήτηση λύσεων για την επιβίωση της Σερβικής Ορθόδοξης μειονότητας στην περιοχή. Οι βομβαρδισμοί του 1999 έγιναν με στόχο δήθεν το πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο και κατέληξαν σε ένα μονοεθνικό αλβανικό προτεκτοράτο, όπου οι περισσότεροι Σέρβοι έχουν φύγει και οι λίγοι εναπομείναντες έχουν περιορισθεί στον βόρειο κυρίως θύλακα (Μητρόβιτσα). Η μόνη λύση για να επιβιώσουν και να μην αισθάνονται διωκόμενοι είναι να αποκτήσουν μία μορφή Αυτονομίας με δικό τους τοπικό Κοινοβούλιο, άνεση επικοινωνίας με την μητέρα Σερβία, εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς στο πλαίσιο της εθνικής τους παράδοσης, χωρίς παράλληλα να εμποδίζεται η συμμετοχή τους στους ευρύτερους θεσμούς του Κοσσόβου, εάν θέλουν και στον βαθμό που αυτή είναι εφικτή. Η Αυτόνομη αυτή περιοχή θα προστατεύεται από τον ΟΗΕ και την Ευρ. Ένωση ενώ ταυτόχρονα η ΟΥΝΕΣΚΟ θα πρέπει να προστατεύσει πιο αποτελεσματικά τους Ορθοδόξους Ναούς και τα σερβικά μοναστήρια που μένουν εκτός της Αυτόνομης περιοχής και έχουν ήδη δεχθεί επιθέσεις από Αλβανούς κατά τα τελευταία 11 χρόνια.



Δεύτερον. Αυτονομία των Αλβανών εντός των ορίων της ΦΥΡΟΜ. Από το 2001, που οι Αλβανοί των Σκοπίων πήραν τα όπλα, μέχρι σήμερα η περίφημη Συμφωνία της Αχρίδος αποτελεί πεδίο αντεγκλήσεων και αμφισβητήσεων μεταξύ των Σλάβων (ψευδομακεδόνων) και των Αλβανών που ανέρχονται στο 30% του συνολικού πληθυσμού. ΟΙ Αλβανοί έχουν αναθαρρήσει μετά την αμερικανική υποστήριξη στη απόσχιση του Κοσσόβου και οραματίζονται τη απόσχισή τους από τη ΦΥΡΟΜ και την ένωσή τους με τους ομοεθνείς τους, οι οποίοι ελέγχουν το Κόσσοβο. Η Μεγάλη Αλβανία έχει μετονομασθεί πιο διπλωματικά σε Φυσική Αλβανία, ενώ τα όπλα της εξεγέρσεως του 2001 παραμένουν σε κρύπτες για το ... επόμενο βήμα. Η μόνη λύση τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον είναι η σαφής Αυτονομία των περιοχών με αλβανική πλειοψηφία εντός των ορίων του κράτους της ΦΥΡΟΜ. Έτσι το κράτος αυτό θα χάσει τον χαρακτήρα του μονοεθνικού «μακεδονικού», όπως προβάλλεται σήμερα. Επομένως θα είναι ευκολότερο να προβάλλει η Ελλάς τα επιχειρήματά της για το ζήτημα του ονόματος. Ένα δι-εθνικό ή ορθότερα πολυ-εθνικό κράτος δεν μπορεί να λάβει το όνομα που εκφράζει μία μόνον εθνότητα. «Μακεδόνες» αυτοαποκαλούνται οι Σλάβοι της ΦΥΡΟΜ. Οι Αλβανοί ήδη έχουν προτείνει το όνομα Δαρδανία που εξυπηρετεί και την Ελλάδα.



Τρίτον. Αυτονομία των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών εντός αλβανικών συνόρων. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την Αλβανία από το 1990 μέχρι σήμερα απαιτούν από την Ελλάδα να συντηρεί πολυάριθμους Αλβανούς μετανάστες, αλλά ασκούν πολιτική γενοκτονίας «χαμηλών τόνων» κατά του αυτόχθονος Ελληνισμού. Αν δεν αποκτήσει μία μορφή Αυτονομίας η Β. Ήπειρος ο εκεί Ελληνισμός θα σβήσει τελείως. Μόνο με τη λύση της Αυτονομίας θα εξασφαλίσει εκπαιδευτικά, περιουσιακά και εκκλησιαστικά δικαιώματα και δίκαιη αστυνόμευση. Επιπλέον θα δημιουργηθεί μία ζώνη επενδύσεων με βοήθεια από την Ελλάδα για να επιστρέψουν πολλοί Βορειοηπειρώτες που εργάζονται σήμερα στον Ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς οι αλβανικές ηγεσίες ενισχύουν τον ανθελληνισμό και πυροδοτούν την προπαγάνδα των Τσάμηδων (απογόνων των εγκληματιών πολέμου). Ας τούς θυμίσουμε την Αυτονομία , την οποία προβλέπει το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914 με την υπογραφή και της Αλβανίας!

Κ.Χ. 25-8-2010                                                                                                                                       ΠΗΓΗ:helleniclegion.blogspot.com

Στη μητέρα των μαχών, ο σκοπός θα κρίνει το αποτέλεσμα.

http://olympiada.files.wordpress.com/2010/08/14-ce97ce9acea5cea1ce91cea4ce97cea3cea1cea91985.jpg?w=149&h=198Πριν πιάσεις “τ’ άρματα”, σκέψου προσεκτικά τον λόγο που μπαίνεις στη μάχη.
Εάν μπεις στη μάχη για τα φράγκα, για την κονόμα, για “οικονομικά αιτήματα”, τότε είσαι ένα πορτοφόλι. Αναπόφευκτα θα σε αδειάσουν και θα σε πετάξουν στα σκουπίδια.
Εάν μπεις στη μάχη για την αλαζονεία, για τη “μαγκιά” και την φιγούρα, τότε θα έχεις την τύχη του Κόκορα. Τον αφήνουν στο κοτέτσι πλουμιστό, να νομίζει ότι είναι ο βασιλιάς και να κοκορεύεται μέχρι που μια ωραία πρωΐα, αντιλαμβάνεται ότι είναι απλώς η μακαρονάδα του αφεντικού.
Εάν μπεις στη μάχη για την Ιδέα, για το σύνολο, για την γέννα που έρχεται, για τη γενιά που έφυγε, αυτά δηλαδή που απαρτίζουν το Έθνος (=Γέννα),
εάν μπεις στη μάχη με απόλυτη αυτογνωσία ότι μάχεσαι για να προσφέρεις και όχι για να πάρεις, με πίστη σε ένα κοινό και αγνό ιδεώδες, με ορθολογισμό ότι μάχεσαι για το δίκαιο, την Αλήθεια και όχι για το “ίδιον”, τότε έχεις πιάσει έναν αρχέγονο σφυγμό.
Τον σφυγμό που κάνει την ανατροπή, που κάνει τα αδύνατα δυνατά, που κάνει τα θαύματα. Την αιώνια αρχή που υποτάσσει το σαθρό και το άδικο. Το πρότυπο που έχει αποθεωθεί και τεκμηριωθεί ανά τους αιώνες, ενσαρκωμένο στον μαχητή που μπήκε ενάντια στην “λογική κατάληξη” με ενθουσιασμό (Εν Θεω Ουσία) γιατί ο σκοπός του ήταν Θείος. Αληθινός. Η ίδια η Αλήθεια.
Ας θυμηθούμε τον Κολοκοτρώνη. Προδομένος από το γένος του, από τους επίορκους του Έθνους του, τα χρηματισμένα “πατριωτάκια” που του στέρησαν μέχρι και τον γιό του τον πρωτότοκο. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ο άνθρωπος που έφερε τη λευτεριά. ΕΝΑΣ άνθρωπος, ένας μαχητής αρκούσε για να Ενθουσιάσει τους ραγιάδες, ενάντια στον φόβο, την ηττοπάθεια, την υπεροπλία και υλική ισχύ των αδίκων, την προδοσία των ημετέρων. Τι ομοιότητες Θέε μου.
Δεν ήταν υπεράνθρωπος, έγινε απλώς αυτό για το οποίο πολεμούσε. Τι ήταν αυτό; Μα το είπε ο ίδιος ξεκάθαρα:
“Για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”
Βρε κάτι συμπτώσεις… Τι έλεγε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν τη μάχη στην επίκληση που του έμαθε η Ορφική Ολυμπιάδα;
“Ζευ Βασιλεύ και Γαία”
Μα και όταν η Θυσία ήταν αναπόφευκτη, ο Θανάσης (Αθάνατος) Διάκος:
Πατέρα παντοδύναμε, ἄκουσες τὴν εὐχὴ μού• μου φύτεψες μέσ’ στὴν καρδιὰ ἀγάπη, πίστη, ἐλπίδα, ἔδωκες μία ἀχτίδα Σου ἀθέρα στὸ σπαθί μου καὶ μοῦ’πές: Τώρα πέθανε γιὰ Μέ, γιὰ τὴν Πατρίδα.
Ο Μισόζωος εχθρός λοιπόν, δεν φοβάται ούτε τους συνδικαλιστές, ούτε τους “ξερόλες”. Φοβάται αυτούς τους τρελλούς, τους αδίστακτους. Γνωρίζει ότι δε μπορεί να τους αγοράσει. Δε μπορεί να τους “θαμπώσει”, δεν μπορεί να τους φοβίσει. Το κυριότερο, δε μπορεί ούτε να τους εξαπατήσει διότι απλούστατα γνωρίζουν την Αλήθεια.
Ζούμε την Αλήθεια ως υπέρτατη πράξη Ελευθερίας. Την λέμε ως πράξη επαναστατική, όπως είπε ο Όργουελ. Ούτε χίλιες Δραγώνες ούτε όλα τα ΜΜ”Ε” δεν θα μας ρίξουν στη λήθη. Γιατί είναι η αιώνια συνταγή Νίκης. Από τα χρονια του Διός, του Λεωνίδα, μέχρι σήμερα:

…καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς.

Καλόν Αγώνα!                                                                                                                                         ΠΗΓΗ:olympia.gr

Ας μιλήσουμε επιτέλους για την Ευρώπη

του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Οδεύει προς αποτυχία το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Το ευρωπαϊκό όραμα στην χώρα μας είναι σχεδόν καθολικά αποδεκτό, σε σημείο που θεωρείται «ιερή αγελάδα» στον χώρο των πολιτικών ιδεών. Η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρήκε γόνιμο έδαφος στον ελληνικό λαό, που από την εποχή της δικής μας απελευθέρωσης αντιμετώπιζε αν μη τι άλλο με δέος τις «μεγάλες δυνάμεις» που άλλες ιστορικές στιγμές του στάθηκαν και άλλες τον άφησαν να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Δεν μπορώ να πω ότι ανήκω σε αυτούς που αντιτάσσονται στην Ενωμένη Ευρώπη, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι για να επιβιώσουν στην σύγχρονη εποχή τα ευρωπαϊκά έθνη και μάλιστα σε έναν κόσμο που βαδίζει ταχύτατα προς την πολυπολικότητα, μετά από δύο δεκαετίες συντριπτικής αμερικανικής υπεροχής στα πάντα, πρέπει να συνασπιστούν.
Αυτό που αμφισβητώ, είναι κάποιοι από τους ιδρυτικούς μύθους, της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως γραφειοκρατικής εξουσίας που υπερέχει των εθνών κρατών. Η ιδέα της Ευρώπης σήμερα είναι το δόγμα της «ελεύθερης αγοράς» συνταιριασμένη με την κοινωνική θρησκεία του πολυπολιτισμού, όπως παραδόθηκε από τον «οραματιστή» της Jean Monet. Και είναι με βάση αυτούς τους μύθους, που επιβάλλονται ως πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ένωσης, που φαίνεται ότι η Ε.Ε. οδεύει προς την αποτυχία, υπό το βάρος όχι μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά και μιας ξεκάθαρης πολιτιστικής κρίσης, καθώς ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που αντιδρούν στην μονομορφοποίηση των κρατών τους, υπό τις οδηγίες των διαφόρων οργάνων της Ε.Ε.
Βάση αυτής της δυσαρέσκειας φαίνεται να είναι η πλήρης αποτυχία του συνθήματος της οικονομικής σύγκλισης των χωρών μελών. Μέχρι το 2004, η σύγκλιση ήταν ο στόχος και της χώρας μας. Σήμερα, κανείς δεν θυμάται πια αυτή την λέξη.
Και δεν είναι μόνο η χώρα μας. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πουλούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, για πραγματικά αστείες τιμές και τα μεροκάματά τους είναι τόσο χαμηλά που φτάνουν το μισό ή και το εν τέταρτο των ανεπτυγμένων χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, επενδύοντας σε μια στρατηγική ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, η φορολογία τους, για τις μεγάλες εταιρείες είναι πολύ χαμηλότερη με σκοπό να προσελκύσουν επενδύσεις, οι οποίες όμως κατά κύριο λόγο αποσύρονται από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μαρασμός της όποιας βιομηχανικής ή βιοτεχνικής παραγωγής υπήρχε στην Βόρειο Ελλάδα. Μεγάλο μέρος αυτής, εγκατέλειψε την πατρίδα μας, για να στήσει μονάδες παραγωγής στην γειτονική Βουλγαρία ή ακόμη και στα Σκόπια που σύντομα από ότι φαίνεται θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα, επιδεινώνεται η κατάσταση στις περισσότερο δοκιμασμένες χώρες της Ε.Ε., αυτές που αποκαλούνται ο ευρωπαϊκός Νότος, ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η χώρα μας. Περισσότερη ανεργία, λιγότερη παραγωγή. Το δόγμα της «ελεύθερης αγοράς» που χρησιμοποιήθηκε για να χτιστεί ο πρώτος πυρήνας μεταξύ μιας σχετικά ομοιόμορφης ομάδας κρατών, αυτή την στιγμή φαίνεται να υποσκάπτει την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε. Και ερχόμαστε στον μύθο της πολυπολιτισμικότητας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ομογενοποίησης του νομικού καθεστώτος των κρατών μελών, εμφορούμενη από μια σαφή νεοφιλελεύθερη στάση, στα πλαίσια του «τρίτου δρόμου» των Ευρωπαίων σοσιαλιστών του ‘90, μεταλλάσσεται σιγά-σιγά σε ένα πρωτο-ολοκληρωτικό είδος Σοβιετικής Ένωσης, με το «πολιτικά ορθό» να επιβάλλεται μέσω δικαστικών αποφάσεων. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των επιθέσεων εκ μέρους της Κομισιόν κατά κρατών όπως η Ιταλία που θέλησαν να εφαρμόσουν σκληρή μεταναστευτική πολιτική. Ή το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θεωρεί ότι έχει την δυνατότητα να καθορίσει το θρησκευτικό status κρατών μελών, π.χ. με το ζήτημα της αναρτήσεως ή όχι θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια καταστήματα. Το 2007 παραδείγματος χάριν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε σε λειτουργία νόμους σχετικά με «εγκλήματα λόγου», βασισμένους στον γερμανικό ποινικό κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος πανεπιστημιακός ή δημοσιογράφος μπορεί να βρεθεί στην φυλακή αν αμφισβητήσει την «αλήθεια» του πολυφυλετισμού ή να εκφράσει αμφιβολίες για την θυματολογία της εβραϊκής κοινότητας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέτοιου είδους επεμβάσεις και προσπάθειες δημιουργίας ολοκληρωτικών θεσμών είναι βέβαιο πως αργά η γρήγορα θα προκαλέσουν αντιδράσεις στους λαούς της Ευρώπης.
Στην χώρα μας πλέον, η περίφημη «Greek Crisis» που βιώνουμε σήμερα είναι βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της «ιερότητας» εννοιών όπως η Ε.Ε. Είναι μια χρυσή ευκαιρία όμως να μιλήσουμε για το τι είδους Ένωση θέλουμε και υπό ποιους όρους. Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας τους κεντροαριστερούς μύθους που καταδικάζουν την ίδια την Ένωση σε αποτυχία και να επιδιώξουμε μια Ένωση με βάση τα Έθνη της Ευρώπης.                                                                        ΠΗΓΗ:www.e-grammes.gr

Ἀπίστευτο Ἄρθρο Τούρκου Δημοσιογράφου ὑπὲρ τῶν Ἑλλήνων

Ὑπάρχουν πολλοὶ Πολιτισμένοι Ἄνθρωποι στὴν Τουρκία. Τὸ ποσοστὸ τοὺς ὅμως εἶναι ἀπειροελάχιστο. Τὸ Ἰσλὰμ εἶναι ἀπόλυτο καὶ κυριαρχεῖ παντοῦ. Ἀρκεῖ νὰ δοῦμε πῶς ἀντιμετωπίζουν τὶς Γυναῖκες τους. Ὁ Ἰμάμης βγάζει Λόγο καὶ ἀναφέρεται στοὺς Περιορισμούς του… Ξύλου ποὺ μπορεῖ νὰ δίνει στὴ… Γυναίκα τοῦ ὁ Σύζυγος… Π.χ., ἀπαγορεύεται νὰ τὴ χτυπᾶτε στὸ κεφάλι, ἀπαγορεύεται νὰ προκαλεῖτε ὁποιαδήποτε αἱμορραγία κ.ο.κ.
Διαβάστε ἕνα ἐξαιρετικὸ κείμενο ἑνὸς Πολιτισμένου Δημοσιογράφου, ποὺ πολὺ πιθανὸν εἶναι νὰ τὸν… σκοτώσουν, ποὺ τόλμησε καὶ ἀμφέβαλε τοὺς κανόνες τοῦ Ἰσλὰμ γιὰ τοὺς… Ἄπιστους!
Σὲ ἕνα ἐντυπωσιακὰ εἰλικρινὲς ἄρθρο, ποὺ δηµοσιεύεται στὴν ἔγκυρη ἐφηµερίδα «Sabah» ἀπὸ τὸν Engin Ardic, γνωστὸ συγγραφέα καὶ δηµοσιογράφο στὴν Τουρκία, στηλιτεύεται ὁ Τουρκικὸς τρόπος ἐορτασµοὺ τῆς πτώσης τῆς Κωνσταντινούπολης στὶς 29 Μαΐου. Τὸ ἄρθρο δημοσιεύτηκε τὴν Παρασκευὴ 3 Ἰουλίου 2009.
«Τοῦρκοι συμπατριῶτες, σταματῆστε πιὰ τὶς φανφάρες καὶ τὶς γιορτὲς γιὰ τὴν Ἅλωση, ἀρκετὴ βία ἔχουµε δώσει στὴν Ἀνατολὴ µἐ τὶς πράξεις µἄς…
ΑΝ ὀργανωνόταν στὴν Ἀθήνα συνέδριο µἐ θέµα «Θὰ παρουµε πίσω τὴν...Πόλη»,
ΑΝ ἐφτίαχναν µἀκέτα µἐ τὰ τείχη τῆς πόλης καὶ τοὺς στρατιῶτες µἐ τὶς πανοπλίες τους νὰ ἐπιτίθενται στὴν Πόλη… (ὅπως ἐµεῖς στὴν Τουρκία κάνουµε κάθε χρόνο!),
ΑΝ ἕνας τύπος ντυµένος ὅπως ὁ περιφηµος Ἕλληνας νικηφόρος καὶ σχεδὸν µὑθικὸς Διγενὴς Ἀκρίτας ἐπίανε τὸ δικὸ µἂς Ulubatlι Hasan καὶ τὸν γκρέµιζε κάτω,
ΑΝ ξαφνικὰ ἔµπαινε στὴν πόλη κάποιος ντυµένος Αὐτοκράτορας Κωνσταντῖνος πάνω σὲ ἕνα λευκὸ ἄλογο καὶ δίπλα του ἄλλος ὡς Λουκᾶς Νοταρᾶς, ὡς Γεώργιος Φραντζὴς κι ἔµπαιναν ὡς ἀντιπρόσωποι τῆς πόλης (ὅπως ἐµεῖς στὴν Τουρκία κάνουµε κάθε χρόνο!),
ΑΝ ἐφτίαχναν µἴα χάρτινη Ἁγία Σοφία ποὺ δὲν εἶχε µἰναρέδες ἀλλὰ Σταυρό,
ΑΝ ἔκαιγαν λί?ἄνι καὶ ἔλεγαν ὕµνους, θὰ µἂς ἄρεσε; Δὲ θὰ µἂς ἄρεσε, θὰ ξεσηκώναµε τὸν κόσµο, µἔχρι ποὺ θὰ καλούσαµε πίσω τὸν πρέσ?ἡ µἂς ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα.
Τότε, γιατί τὸ κάνετε ἐσεῖς αὐτό, κάθε χρόνο; Πέρασαν 556 χρόνια καὶ γιορτάζετε (τὴν Ἅλωση) σὰν νὰ ἦταν χθές; Γιατί κάθε χρόνο τέτοια ἐποχὴ (µἐ αὐτὲς τὶς γιορτὲς ποὺ κάνετε) διακηρύσσετε σὲ ὅλο τὸν κόσµο ὅτι «αὐτὰ τὰ µἔρη δὲν ἦταν δικὰ µἄς, ἤρθαµε ἐκ ἐων ὑστέρων καὶ τὰ πήραµε µἐ τὴ βία»; Γιὰ ποιὸ λόγο ἄραγε φέρνετε στὴ µνήµη µἴα ὑπόθεση 6 αἰώνων; Μήπως στὸ ὑποσυνείδητό σας ὑπάρχει ὁ φό?ὃς ὅτι ἡ Πόλη κάποια µἔρα θὰ δοθεῖ πίσω;
Μὴ φό?ἄστε, δὲν ὑπάρχει αὐτὸ ποὺ λένε µἐρικοὶ ἠλίθιοί της Ἐργκενεκὸν περὶ ὅρων τοῦ 1919. Μὴ φό?ἄστε, τὰ 9 ἑκατοµµύρια Ἑλλήνων δὲν µποροῦν νὰ πάρουν τὴν πόλη τῶν 12 ἑκατοµµυρίων καί, ἂν ἀκόµα τὴν πάρουν, δὲν µποροῦν νὰ τὴν κατοικήσουν. Καὶ οἱ δικοὶ µἂς ποὺ γιορτάζουν τὴν Ἅλωση εἶναι µἴα χούφτα φανατικοὶ µὄνο, ποὺ ἡ φωνὴ τοὺς ἀκούγεται δύσκολα.
Ρὲ σεῖς, ἂν µἂς ποῦνε ὅτι λεηλατούσαµε τὴν Πόλη τρεῖς μέρες καὶ τρεῖς νύχτες συνεχῶς, τί θὰ ἀπαντήσουµε; Θὰ ὑπερασπιστούµε τὸν ἑαυτὸ µἂς στὸ Εὐρωπαϊκὸ Δικαστήριο Ἀνθρωπίνων Δικαιωµάτων ἢ θὰ ἀφήσουµε τὸ θέµα στοὺς ἱστορικούς;
Ἀντὶ νὰ περηφανευόµαστε µἐ τὶς πόλεις ποὺ κατακτήσαµε, ἂς περηφανευτούµε µἐ αὐτὲς ποὺ ἰδρύσαµε, ἂν ὑπάρχουν…
Ἀλλὰ δὲν ὑπάρχουν. Ὅλη ἡ Ἀνατολὴ εἶναι περιοχὴ µἐ τὴ βία κατακτηµένη… Ἀκόµα καὶ τὸ ὄνοµα τῆς Ἀνατολίας δὲν εἶναι αὐτὸ ποὺ πιστεύουν (ana= µἀνά, dolu= γεµάτη), ἀλλὰ προέχεται ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ λέξη ἡ Ἀνατολή. Ἀκόµα καὶ ἢ ὀνοµασία τῆς Ἰσταµποὺλ δὲν εἶναι ὅπως µἂς λέει ὁ Ebliya Celebi «ἐκεῖ ὅπου ὑπερτερεῖ τὸ Ἰσλάµ», τρά?ὤντας τὴ λέξη ἀπὸ τὰ µἀλλιά, ἀλλὰ προέρχεται ἀπὸ τὸ «εἰς τὴν Πόλιν».
Ἐντάξει, λοιπόν, ἀποκτήσαµε µὄνιµη ἐγκατάσταση, τέλος ἡ νοµαδικὴ ζωὴ καὶ γι’ αὐτὸ ὁ λαὸς ἀγοράζει πέντε πέντε τὰ διαµερίσµατα. Κανεὶς δὲν µπορεῖ νὰ µἂς κουνήσει, ἠρεµῆστε πιά… Οἱ χωριάτες µἂς ἂς ἀρκεστοῦν στὸ νὰ δολοφονοῦν τὴν Κωνσταντινούπολη χωρὶς ὄµως πολλὲς φανφάρες».

πηγή:http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/ardic/2009/05/29/hatirlatmayin_sunu_kefereye
ἀπό: http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=10508                                                                                        ΠΗΓΗ:orthodoxia-ellhnismos.blogspot.com

O γιος του Μιλόσοσκι κυματίζει σημαία με τη Βεργίνα - Δημοσιεύεται φωτογραφία στην εφημεριδα Vest

Η ταμπλόιντ εφημερίδα των Σκοπίων «Βεστ» (Vest), η οποία είναι από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδα στην ΠΓΔΜ, δημοσιεύει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, φωτογραφία του Υπουργού των Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι με τον 3χρονο γιό του αγκαλιά, κατά τη διάρκεια αγώνα μπάσκετ στα Σκόπια, μεταξύ ΠΓΔΜ-Μ. Βρετανίας, που πραγματοποιήθκε την Δευτέρα. Ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος είναι: «Αντόνιο Μιλόσοσκι: Θέλω ο γιός μου όταν μεγαλώσει να γίνει αθλητής και όχι πολιτικός».

Στο δημοσίευμα υπάρχουν δηλώσεις του κ. Μιλόσοσκι σχετικά με το πόσο ο γιός του απόλαυσε τον αγώνα και στο γεγονός ότι δείχνει έφεση προς τον αθλητισμό.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο 3χρονος γιός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην αγκαλιά του πατέρα του, κρατά σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε αυτό.                                                                               ΠΗΓΗ:kontiloforos.blogspot.com

Είσαι τόσο ανεύθυνος;

Κι όμως! Κρατάς το ύψος των σπρεντς στα χέρια σου.
Οι εκλογές του Νοέμβρη, ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Αν δεν ακολουθήσουμε το παράδειγμα της κυβέρνησης, δηλαδή να δίνουμε απλόχερα στο Μινώταυρο των αγορών αυτό που χρειάζεται για να είναι ικανοποιημένος και πάμε να κάνουμε τίποτε κόλπα τύπου Θησέα, ίσως να έχουμε κακά ξεμπερδέματα. Να εκτιναχθούν τα σπρεντς και τα σι-ντι-ες, να ανέβουν τα επιτόκια και μετά να πρέπει να κάνουμε νέες θυσίες για να τα ξανά ρίξουμε. Οπότε σαν καλοί εργαζόμενοι/άνεργοι, σαν υπεύθυνοι πολίτες, σαν συνειδητοί όμηροι, πρέπει να κρατήσουμε τις αγορές ευχαριστημένες δίνοντας τους αυτό που ακριβώς θέλουν. Ψηφίζοντας την κυβέρνηση μας και εναλλακτικά ΛΑΟΣ ή Μπακογίαννηδες, ακόμα και ΝΔ καθόλου δεν θα τους χάλαγε. Προς θεού σε αντίθετη περίπτωση θα πάρουν το λανθασμένο μήνυμα ότι δεν εγκρίνουμε το μνημόνιο, ότι μας πειράζει η αύξηση του ΦΠΑ, η ραγδαία απώλεια της αγοραστικής μας δύναμης και διάφορων μισθών μας και ότι μας ανησυχεί που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Εντάξει. Ακόμα και αν έτσι είναι πρέπει να είμαστε ευγενικοί και να μην τους το πούμε στα μούτρα και θυμώσουν. Το πολύ πολύ σε καμία έρευνα τα λέμε αυτά και στους φίλους μας. Και αν μας πιάνει κανένα συνειδησιακό, το ξεχνάμε σκεπτόμενοι/ες ότι οι εκλογές αυτές είναι φυσικά αυτοδιοικητικές. Γι’ αυτό και είναι σίγουρο ότι η Τρόικα θα περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα τους για να μάθει ποιος βγήκε Δήμαρχος στο Λουτράκι, αν ο Γκιουλέκας τα κατάφερε να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη, ποιος βγήκε στα Φιλιατρά κ.λ.π.
Στα πλαίσια αυτά εγώ αν ήμουν ΠΑΣΟΚ θα έβγαζα μια τέτοια αφίσα.

Από τη γκρίνια στη μιζέρια

Υπάρχει κάτι χειρότερο από τη γκρίνια. Η γκρίνια αγκαζέ με την απαισιοδοξία, δηλαδή η μιζέρια.

Κάτι που άλλαξε τον τελευταίο χρόνο είναι η κυβέρνηση, πράγμα το οποίο εμένα προσωπικά με άφησε πολύ πιο αδιάφορο από ότι οι κοινωνικές συμπεριφορές που άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Κατ’ εμέ, αυτό που θριάμβευσε (και που συνεχίζει ακάθεκτο ακόμα) τον τελευταίο χρόνο είναι η μιζέρια. Μία ολόκληρη χώρα στα πρόθυρα κοινωνικής και οικονομικής χρεωκοπίας, αντί να στρωθεί να δουλέψει, να δει πως θα σταθεί πάλι στα πόδια της, να δημιουργήσει, απλά γκρινιάζει. Με εξαίρεση μία πενιχρή μειοψηφία, που βρίσκεται τόσο στον πολιτικό, όσο και στον υπόλοιπο κοινωνικό χώρο, η περισσότερη εθνική φαιά ουσία αναλώνεται στη μιζέρια.

Έχω αποκτήσει ένα είδος απέχθειας στους μόνιμα γκρινιάρηδες και απαισιόδοξους. Κάποτε θεωρούσα ότι απλά είναι γραφικοί. Τώρα πιστεύω ότι απλά κάνουν κακό. Σε περιόδους κρίσης που επιτάσσουν τη λήψη σοβαρών αποφάσεων, εάν δεν είσαι μέρος της λύσης, αναγκαστικά γίνεσαι μέρος του προβλήματος, και όσο περνάει ο καιρός η συγκεκριμένη υπόθεση επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο.

Καταστροφολογία, μιζέρια και συντηρητισμός. Θυμάται άραγε κανείς τα σενάρια που απασχολούσαν ομαδικά, όχι μόνο τα ΜΜΕ, αλλά και τα καφενεία κάπου γύρω στον Απρίλιο; Δύο ήταν τα βασικά. Το πρώτο ότι θα χρεοκοπούσαμε ούτως ή άλλως από το πρώτο τρίμηνο, οπότε δεν θα εξασφαλίζαμε δεύτερο πακέτο στήριξης, και το δεύτερο ότι ετοιμαζόμαστε σωρηδόν για να επιστρέψουμε στη δραχμή. Πολλοί κάτοικοι του Χολαργού μάλιστα άκουγαν στο Νομισματοκοπείο τα βράδια να τυπώνονται δραχμές! Το τρίμηνο πέρασε, η αξιολόγηση ήταν κατά κανόνα θετική, εξασφαλίζοντας το δεύτερο πακέτο, και το σενάριο της δραχμής μάλλον κλειδώθηκε προσωρινά σε κάποιο ντουλάπι, για να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως ξανά κάποια άλλη φορά.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι φήμες που εξαπλώνονταν μέσα σε μία μέρα για την χρεωκοπία της τάδε και της δείνα τράπεζας με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές από πανικόβλητους καταθέτες που μετέφεραν το ρευστό τους είτε σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε… κάτω από το μαξιλάρι τους. Τελικά καμία τράπεζα δεν χρεοκόπησε ενώ σχεδόν όλες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ.

Δεν ξέρω αν τελικά χρεοκοπήσουμε τον άλλο μήνα ή επιστρέψουμε στη δραχμή τα Χριστούγεννα ή αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν μεθαύριο. Ξέρω όμως ότι τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη όταν θα «έπρεπε» να συμβεί βάσει των μίζερων προβλέψεων. Θα βγει άραγε κανένας από όλους αυτούς τους μίζερους καταστροφολόγους να ζητήσει συγνώμη; Να σταθεί στο ύψος του και να πει δημοσίως ότι έσφαλε; Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος δημοσιογράφος ή επώνυμος. Ας είναι και ο μίζερος «παντογνώστης» της διπλανής πόρτας. Οι κάτοικοι του Χολαργού σταμάτησαν πλέον να ακούνε δραχμές και τώρα ακούνε νεράιδες; Διότι όλοι έχουμε φυσικά το ελεύθερο να λέμε ότι θέλουμε, αλλά όταν σκοπίμως καταστροφολογούμε όλη την ώρα πάνω σε θέματα εκτός του γνωστικού μας αντικειμένου, πανικοβάλλοντας τους γύρω, τότε φυσικά και είμαστε μέρος του προβλήματος. Η απαισιοδοξία εντείνεται, η αγορά γίνεται ακόμα πιο εσωστρεφής και η κακόμοιρη η γιαγιά που βλέπει το δελτίο των οκτώ φοβάται να βγει ακόμα και από το σπίτι της.

Μπροστά στις δυσκολίες (που ομολογουμένως είναι και παραμένουν πολλές), η αρχική αντίδραση είναι λογικό να είναι ένα κάποιο σοκ απόγνωσης. Μετά από λίγο όμως η θετική σκέψη είναι που με τη σειρά της θα παράγει πράξη και έργο προκειμένου να επιτευχθεί η οποιαδήποτε έξοδος από την κρίση. Εάν στις δυσκολίες κάποιος γκρινιάζει όλη την ώρα χωρίς να πράττει, όχι μόνο δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσει τις δυσκολίες, αλλά, όσον αφορά το αποτέλεσμα, δεν θα διαφέρει σε τίποτα από ένα κακομαθημένο παιδί που πλαντάζει στο κλάμα, πρήζεται και πονοκεφαλιάζει μία ολόκληρη μέρα, χωρίς τελικά να αποσπάσει το παγωτό για το οποίο ξεκίνησε όλη η φασαρία εξ’ αρχής.
ΠΗΓΗ:ellinaki.blogspot.com

ΈΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!!


Είμαι 35 χρονών και πρώτη φορά στη ζωή μου νιώθω τόσο αηδία για τον τόπο που ζω. Ένα κράτος βουτηγμένο στα χρέη και στη διαφθορά, ηθικά τελειωμένους ανθρώπους βουτηγμένους μέσα στα σκοτεινά συμφέροντα πλουσίων, σιωνιστών, εβραϊκών λόμπυ ,μεγαλοτραπεζιτών, χαφιέδων που δεν τους νοιάζει πλέον ούτε η ιδέα της πατρίδας ,της οικογένειας της πίστης, ούτε η ευημερία, πνευματική ,ηθική και οικονομική των συμπολιτών τους. Κατέστρεψαν μια υπερήφανη χώρα με ομοιογένεια ,ηθικές αξίες, ιστορία ,πολιτισμό σε ένα συνονθύλευμα πακιστανών ,αλβανών, Αφγανών, Αρμένων .Δεν είμαι ρατσιστής και δεν έχω πρόβλημα με τους οικογενειάρχες από όλους αυτούς που δουλεύουν σκληρά για την καθημερινή επιβίωση, άλλα για τα ανεξέλεγκτα παράσιτα που μας κουβάλησαν εδώ χωρίς να υπάρχει έλεγχος για το ποιών του καθενός και σε αριθμούς μεγαλύτερους από όσο μπορεί να σηκώσει αυτή η χώρα ,ζούνε σε γκέτα μέσα στην εξαθλίωση και για να ζήσουν κλέβουν ,σκοτώνουν ,γίνονται βαποράκια .Μπορεί να υπήρχε φτώχια αλλά ήξερες τον γείτονα σου, είχες μια καλημέρα, βοηθούσε ο ένας τον άλλον. Σήμερα δεν γνωρίζεις ποιός ζει στην διπλανή σου πόρτα Πέστε με γραφικό βλέπω παλιές ελληνικές ταινίες και ζηλεύω πως ήταν η Ελλάδα. Στεναχωριέμαι σε τι χώρα πρέπει να μεγαλώσω τα παιδιά μου και τρομάζω. Σεξ, ναρκωτικά, ακριβά αμάξια ,κότερα, βίλες, παχυλά πορτοφόλια έγιναν τα ιδανικά κάθε Έλληνα .Αν δεν ξυπνήσουμε πραγματικά δεν έχουμε μέλλον. Και όχι μόνο με ευχολόγια αλλά με αγώνες και έργα. Από τον καναπέ δεν γίνεται τίποτε. Μόνο έτσι θα αλλάξει αυτή η σαπίλα που μας περιβάλλει. Υπάρχει μια απάθεια του κόσμου που απλά παρακολουθεί μουδιασμένος την καθημερινή καταστροφή του. Καθημερινές αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων που βρέθηκαν κατεστραμμένοι χάνοντας τα όνειρα τους τις δουλείες τους και μη μπορώντας να αντέξουν γίνονται αυτόχειρες κλείνοντας οικογένειες αφήνοντας πίσω συντρίμμια και ορφανά. Και καλά που υπάρχουν και τα blogs γιατί τα ΜΜΕ δεν μας λένε ούτε τα μισά .Γεροντάκια που δούλευαν μια ζωή πληρώνοντας από τον ιδρώτα τους για μια καλή σύνταξη στα γεράματα τους να τους τα κόβουν στη μέση γιατί κάποια λαμόγια τα έφαγαν στα χρηματιστήρια , στα μαύρα συνταγολόγια και στις προμήθειες της δήθεν δωρεάν υγείας .Να κάθονται και να κλαίνε που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, να ζουν με ψίχουλα και να μην μπορούν να πάρουν ένα δωράκι στα εγγονάκια τους. Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα και καλούμαστε εμείς να την ξαναφτιάξουμε. Πρώτα για τα παιδιά μας που όταν θα μεγαλώσουν θα μας ρωτήσουν. Οι πρόγονοι μας όταν υπήρχε απειλή πήραν τα όπλα και έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Εσείς τι κάνατε για όλα αυτά τα χάλια;

ANAΓΝΩΣΤΗΣ                                                                                                                                       ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.com

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΙΝΑ:89-81 Δίδυμο φωτιά...



Η Εθνική καρδιοκτύπησε απέναντι στην Κίνα, όμως ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Νίκος Ζήσης (είχαν από 21 πόντους) πήραν την κατάσταση στα χέρια τους κι έτσι η Ελλάδα μπήκε με το δεξί στο Μουντομπάσκετ. Νίκησε με 89-81 και γλίτωσε από μια ήττα που θα κόστιζε πολύ στη συνέχεια.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας άρχισε το ματς με τους Σπανούλη, Ζήση, Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή και Μπουρούση, αφού ο 27χρονος σέντερ δεν ένιωσε την παραμικρή ενόχληση στην προθέρμανση. Η Κίνα ξεκίνησε παίζοντας ζώνη και μάλιστα το πρώτο τρίποντο ήρθε από τον Μπουρούση... Ο Κώστας Τσαρτσαρής ανέλαβε το μαρκάρισμα του Γι και η Εθνική προηγήθηκε με 6-0 στο 1' και 11-2 στο 2', με τους Μπουρούση και Ζήση να έχουν πετύχει όλους τους πόντους. Ο σέντερ του Ολυμπιακού έκανε και το 14-5 στο 3' με το δεύτερο τρίποντό του στο παιχνίδι, για να συνεχιστεί το κρεσέντο από τα 6.25 με τον Σπανούλη να παίρνει σειρά (17-8 στο 4'). Ομως κάπου εκεί χαλάρωσε η ελληνική ομάδα, δέχθηκε δύο συνεχόμενα καλάθια και ο Καζλάουσκας πήρε τάιμ άουτ.


Η Εθνική επέστρεψε σαφώς πιο συγκεντρωμένη στην άμυνα και με τους Σπανούλη, Ζήση να συνεχίζουν να πυροβολούν από τα 6.25 μ.μ, η Ελλάδα έκανε το 23-12 στο 7'. Ο Καζλάουσκας προσπάθησε να διατηρήσει φρέσκους όλους τους παίκτες, χρησιμοποίησε 9 στο πρώτο δεκάλεπτο κι αυτό είχε ως συνέπεια να μειώσουν οι Κινέζοι σε 25-18 στο 9'. Οσο τελείωσε και το πρώτο δεκάλεπτο.


Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου οι Κινέζοι μείωσαν σε 25-20, αλλά μέχρι εκεί. Η Εθνική απάντησε με σερί 6-0 με μπροστάρη τον Περπέρογλου. Το πρώτο τρίποντο από τον Διαμαντίδη έκανε το 36-24 στο 13' , αλλά οι Κινέζοι είχαν 2/2 τρίποντα και μείωσαν σε 36-29, ξεσηκώνοντας Τούρκους και Κινέζους στις εξέδρες. Ο Σπανούλης με τρίποντο έδωσε ανάσα στην Εθνική (41-31), αλλά οι Κινέζοι είχαν αποκτήσει καλή ψυχολογία και μείωσαν σε 41-34 στο 17'. Την ίδια στιγμή η ελληνική ομάδα ήταν άστοχη στα τρίποντα (Διαμαντίδης 1 στα 5) κι έτσι η Κίνα συνέχισε να παίζει ζώνη. Σπανούλης και Μπουρούσης αποκατέστησαν την τάξη και στο ημίχρονο το σκορ ήταν 47-37.


Η Κίνα μείωσε σε 50-43 με τον Διαμαντίδη να έχει 1/7 τρίποντα, αλλά εκεί ο 30χρονος το πήρε προσωπικά και με 2/2 τρίποντα έκανε το 56-43. Οι Κινέζοι, όμως, δεν τα παράτησαν και με στο 26' μείωσαν στους 6 (58-52). Ο Μπουρούσης και ο Καϊμακόγλου προσπάθησαν να σώσουν την κατάσταση και έκαναν το 65-56, αλλά Γιν και Ζίζι Γουάν δεν άφησαν να ανέβει άλλο η διαφορά. Η Κίνα μείωσε σε 65-62 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και μάλιστα στο 32' πέρασε μπροστά για πρώτη φορά με 66-65, με τον Γι να φτάνει στους 23 πόντους.

Καλάθης, Ζήσης και Περπέρογλου οδήγησαν την Εθνική σε σερί 6-0 και το σκορ έγινε 71-66 στο 33', αναγκάζοντας τον Ντάνγουολντ να πάρει τάιμ άουτ. Ο Ζήσης με άλλα δύο τρίποντα έκαναν το 77-68 στο 34'  και με 21 πόντους έβγαλε την Ελλάδα από το αδιέξοδο.  Προς στιγμήν, βέβαια, γιατί στο 37' η Κίνα μείωσε σε 81-79 και είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει, όμως το σουτ του Σουν ήταν άστοχο. Ο Σπανούλης με ένα παληκαρίσιο λέι απ έγραψε το 83-79 2.33'' πριν από το τέλος και οι Κινέζοι πήραν τάιμ άουτ. Ο Μπουρούσης με τρεις φοβερές άμυνες και ένα λέι απ έφεραν το σκορ στο 85-79 στο 39'. Το τελευταίο λεπτό ήταν διαδικαστικό και η Εθνική πήρε τη νίκη με 89-81,απέναντι σε μια ομάδα που έπαιξε για 40λεπτά ζώνη.

  ΠΗΓΗ:www.superbasket.gr

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ.Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης


Εκοιμήθη στις 5 τα ξημερώματα ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Αυγουστίνος Καντιώτης, σε ηλικία 104 ετών. Το σκήνωμά του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στη Μονή Αυγουστίνου στη Φλώρινα, ενώ η εξόδιος...

... ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου το 1907. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως ιεροκήρυκας στην Αθήνα.
Ο Μητροπολίτης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Φλώρινας περίπου ένα μήνα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. ΠΗΓΗ:Sarotiko.blogspot.com

61 χρόνια από τις νικηφόρες επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού στις κορυφές του Γράμμου και του Βίτσ


Εξηνταένα χρόνια αμετανόητης μπολσεβίκικης προπαγάνδας, στην μοναδική περίπτωση που η ιστορία γράφεται (και παραχαράσσεται) από τους ηττημένους. Εξηνταένα χρόνια προδοσίας των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών από την δεξιά παράταξη, που ξεπούλησε τον Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, για το άλλο «όνειρο», το καπιταλιστικό.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτό το πρωινό της τελευταίας Κυριακής του Αυγούστου θα παραμένει ξεχωριστό. Ξεχωριστό για όλους αυτούς που κρατούν ψηλά τα λάβαρα της Φυλής και του Έθνους και ταυτίζονται με τους Έλληνες στρατιώτες που έδωσαν την ζωή τους στα πεδία της Τιμής και του Αγώνα. Αμετανόητα Εθνικιστές, αμετανόητα αντικομμουνιστές, αμετανόητα αντικαπιταλιστές!
Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, καλεί στην ετήσια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των θυμάτων του Εθνικού Στρατού, την Κυριακή 29 Αυγούστου, στις 10:00 π.μ. στο Μνημείο Πεσόντων στο Βίτσι. ΔΙΑΒΑΣΤΕ:ΒΙΤΣΙ 2010             ΠΗΓΗ:xryshaygh.wordpress.com

Αρχίζει σήμερα το Μουντομπάσκετ στην Τουρκία.

  Το πρόγραμμα της Εθνικής μας


Το πρόγραμμα της Εθνικής:

Σάββατο 28 Αυγούστου

16:00 Ελλάδα - Κίνα (ΕΤ1)

Κυριακή 29 Αυγούστου

18:30 Πουέρτο Ρίκο - Ελλάδα (ΕΤ1)

Τρίτη 31 Αυγούστου

21:00 Ελλάδα - Τουρκία (ΕΤ1)

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου

18:30 Ακτή Ελεφαντοστού - Ελλάδα (ΕΤ1)

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου

18:30 Ελλάδα - Ρωσία (ΕΤ1)

Έρευνα ανατρέπει τις βασικές αρχές του Δαρβίνου...



Ο Δαρβίνος μπορεί να έκανε λάθος θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός ήταν η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης, περιγράφοντας ένα κόσμο στον οποίο οι οργανισμοί μάχονται για την κυριαρχία και μόνο ο ισχυρότερος επιβιώνει.


Νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία, εισάγοντας την έννοια του «ζωτικού χώρου», αντί του ανταγωνισμού, ως σημαντικότερη αιτία της εξέλιξης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας, με τη χρήση....
απολιθωμάτων για τη μελέτη των εξελικτικών τάσεων των ειδών για περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια.


Εστιάζοντας στα ζώα της στεριάς – αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά και πουλιά – οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο βαθμός βιοποικιλότητας συνέπιπτε με τη διαθεσιμότητα «ζωτικού χώρου» στο πέρασμα του χρόνου. Ο «ζωτικός χώρος» αναφέρεται στις ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός οργανισμού, και περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα τροφής και το ευνοϊκό κλιματολογικό περιβάλλον.


Η νέα μελέτη διατείνεται ότι οι μεγάλες εξελικτικές αλλαγές συμβαίνουν όταν τα ζώα μετακινούνται σε μεγάλες, άδειες περιοχές ζωτικού χώρου, που δεν καταλαμβάνονται από άλλα ζώα. Για παράδειγμα, όταν τα πουλιά ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν, άνοιξαν πολλές νέες δυνατότητες που δεν υπήρχαν για τα υπόλοιπα ζώα, δίνοντας στα πουλιά νέο ζωτικό χώρο και ξεκινώντας μια νέα εξελικτική πορεία.


Παρόμοια, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων άφησε πίσω της μεγάλες περιοχές ζωτικού χώρου που εκμεταλλεύτηκαν τα θηλαστικά για τη δική τους εξέλιξη. Το σκεπτικό αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι ο έντονος ανταγωνισμός για φυσικές πηγές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης. «Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι τα θηλαστικά ζούσαν μαζί με τους δεινοσαύρους για 60 εκατομμύρια χρόνια, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα κυρίαρχα ερπετά. Όταν όμως οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, τα θηλαστικά κατέλαβαν γρήγορα τους άδειους πλέον χώρους με αποτέλεσμα σήμερα να κυριαρχούν στον κόσμο», σημείωσε ο Μάικ Μπέντον, μέλος της επιστημονικής ομάδας που διατύπωσε τη νέα θεωρία.                                                                                                                                                      ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Όποιος διαφωνεί με το μνημόνιο να φέρει 110 δις


Αυτό είναι το νέο δίλημμα του ΠΑΣΟΚ.
Ναι όσο και αν ακούγεται αστείο πολιτικά, αυτή τη θέση εξέφρασε σήμερα το πρωϊ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA,  ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Ραγκούσης. Απευθύνθηκε λοιπόν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στον κ. Σαμαρά και ζήτησε, εφόσον διαφωνούν με το μνημόνιο να φέρουν 110 δις ευρώ, δηλαδή όσα είναι τα χρήματα του δανείου της υποτέλειας. Προφανώς εννοούσε να προτείνουν οι διαφωνούντες άλλο τρόπο για να πάρουμε δάνειο 110 δις, εκτός μνημονίου.

Επομένως από τούδε και στο εξής....
ούτε ο Σαμαράς, ούτε η Παπαρήγα, ούτε ο Τσίπρας, ούτε κανείς άλλος Έλληνας πολίτης, θα έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν την αντίθεσή τους με το κατοχικό μνημόνιο και να κρίνουν την πολιτική Παπανδρέου, αν πρώτα δεν προσκομίσουν 110 δις ευρώ ή δεν προτείνουν τρόπο να βρεθούν. Τόσο απλά.
Αλήθεια, πως δεν το είχαμε σκεφτεί;




Δηλαδή το πρόβλημα της χώρας είναι το που αλλού θα βρεθεί δάνειο 110 δις ευρώ και όχι να προταθούν άλλες οικονομικές πολιτικές που να το καθιστούν μη αναγκαίο.
Αυτό ήταν μόνιμα το σοσιαλιστικό μας όραμα. Τα δανεικά και τα έτοιμα και όχι η προσπάθεια και η αυτοδύναμη ανάπτυξη. Και αυτό δυστυχώς συνεχίζεται.

Με σφοδρότητα επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και έριξε το φταίξιμο για όλη την οικονομική κρίση μόνο πάνω στην τελευταία διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή, ενώ δεν έκανε καμία σχετική μνεία για τις εγκληματικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία κατά το παρελθόν, που έθεσαν τις βάσεις για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Ταυτόχρονα δεν έκανε καμία αξιολόγηση στην τωρινή οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο σε δύο χρόνια, αλλά επέμενε στην ορθότητα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ενώ υπεραμύνθηκε της δημοκρατίας και του (υπερσυγκεντρωτικού και ολιγαρχικού λέμε εμείς) σχεδίου «Καλλικράτης» και του (αρχηγικού λέμε εμείς) εκλογικού νόμου που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση, δεν ακούσαμε θετική απάντηση στην δημοκρατική πρόταση της αντιπολίτευσης για να έρθει το μνημόνιο 2 προς ψήφιση στη Βουλή.
Το τελευταίο προφανώς δεν είναι δημοκρατία, αλλά λαϊκισμός, όπως διέτεινε άλλο μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ.                                                                                                                ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.com

Για την δημόσια διαβούλευση για τον τζόγο


Από τον Μικρό Ήρωα..
.
O βασικός λόγος που δίνεται ως αιτία για την νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών είναι η λανθασμένη άποψη ότι η χωρά μας πληρώνει πρόστιμο ύψους 11.5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στην ΕΕ για την απαγόρευση τους. Αυτό είναι απολύτως αναληθές. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για τον νόμο 3037/2002 που μεταξύ άλλων απαγόρευε και τα φρουτάκια αλλά δεν καταδικάστηκε για ίδια τα φρουτάκια. Καταδικάστηκε διότι απαγόρευσε κάθε μορφής ηλεκτρονικό παιχνίδι ακόμα και στο σπίτι.
Για την ακρίβεια, ο κάτοχος κάθε video game που θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί σε 3 μήνες φυλάκιση και σε πρόστιμο 10.000 ευρώ για την εγκατάσταση του. Καταδικαστήκαμε από την Ευρώπη γιατί δεν έχουμε ακυρώσει έναν παράλογο νόμο βάσει του οποίου θα έπρεπε να είναι η μισή Ελλάδα στη φυλακή. Ειδικά για τα τυχερά παιχνίδια η απόφαση γράφει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτρέψει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να λάβει μέτρα ώστε να μην μπορούν να μετατραπούν σε τυχερά. Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι δημοσιευμένο στη σελίδα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και θα έπρεπε οι συντάκτες του νομοσχεδίου να το έχουν μελετήσει προσεκτικά πριν δημοσιεύσουν αυτή την ανακρίβεια στο opengov.
Επίσης, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Με βάση ποια έρευνα έχουν δημοσιευτεί αυτά τα στοιχεία; Γιατί επιτράπηκε να λάβει ο παράνομος τζόγος τις τεράστιες διαστάσεις που περιγράφονται εάν τα στοιχεία είναι σωστά;
Τα σημεία του νομοσχεδίου που αναφέρονται στο "Υπεύθυνο παιχνίδι" είναι τουλάχιστον ασαφή. Κατ' αρχήν το ίδιο το νομοσχέδιο παραδέχεται την επικινδυνότητα του τζόγου ως μορφή εξάρτησης. Τι εννοεί η πρόταση για την δημιουργία "κάρτας παίκτη"; Θα μπορούν να παίζουν μόνο όσοι δηλωθούν ως τζογαδόροι; Θα υπάρχει κεντρικό σύστημα που θα ελέγχει το πόσα ποντάρει και πόσα κερδίζει ή χάνει ο κάθε παίκτης; Εάν ο κάθε παίκτης προσδιορίζει μόνος του τον μέγιστο βαθμό στοιχηματισμού πως προστατεύεται από την εξάρτηση ή την χρεοκοπία;
Ήδη λειτουργούν κέντρα απεξάρτησης από τον τζόγο για όσους έχουν εθιστεί από τα καζίνο και τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Τα μέτρα που προτείνονται για το "Υπεύθυνο παιχνίδι" θα επεκταθούν και στο στοίχημα και το KINO; Τα συγκεκριμένα παιχνίδια μπορεί να μην έχουν την ταχύτητα απόκρισης τωv VLT αλλά ήδη έχουν δημιουργήσει πλήθος εξαρτημένων. Εάν δημιουργηθεί κάρτα παίκτη για τα φρουτάκια δεν θα πρέπει να επεκταθεί και στους παίκτες παιχνιδιών του ΟΠΑΠ;
Ως ποιο σημείο θα γιγαντωθεί ο κρατικός οργανισμός τζόγου που ήδη είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου παγκοσμίως; Θα επιτραπεί στα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ να εγκαταστήσουν τερματικά VLΤ; Αν επιτραπεί πως θα διασφαλίζεται η προτεινόμενη αποστασιοποίηση των σημείων τζόγου από τις περιοχές που συχνάζουν ανήλικοι όπως τα σχολεία;
Το νομοσχέδιο μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο ανηλίκων στους χώρους διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών αλλά δεν παύει να περνά το μήνυμα στα παιδιά ότι ο τζόγος είναι μια νόμιμη και κρατικά αποδεκτή δραστηριότητα. Πως θα ενημερωθεί ο ανήλικος ότι ο τζόγος είναι μια από τις βαρύτερες μορφές εξάρτησης ώστε να μην οδηγηθούμε στο άμεσο μέλλον σε μια κοινωνία τζογαδόρων;
Το ανώτατο και κατώτατο ποσό στοιχηματισμού είναι μια από τις βασικές ερωτήσεις της δημόσιας διαβούλευσης προς το κοινό. Στην πραγματικότητα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Τα VLT λειτουργούν με βάση την ταχύτητα του στοιχηματισμού και όχι με το μέγιστο ποσό. Στα φρουτάκια με το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό στοιχηματισμού ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 36 ευρώ ανά μισή ώρα παιχνιδιού στη Μ. Βρετανία. Τα VLT έχουν κατασκευαστεί ακριβώς για να πετυχαίνουν την υψηλότερη δυνατή απόδοση σε συνθήκες περιορισμένου στοιχηματισμού.
Η οικονομική απώλεια του κάθε παίκτη έχει άμεση επίπτωση στην αγοραστική του δύναμη και την τοπική οικονομία. Η Ελλάδα είναι στη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση της σύγχρονης ιστορίας της. Στις ΗΠΑ όπου η αναλογία τερματικών προς κατοίκους είναι ίδια με αυτήν που προτείνεται για την Ελλάδα έχει αποδειχτεί ότι για κάθε $1000 που αυξάνει ο τζίρος του τζόγου σε μια περιοχή όλες οι επιχειρήσεις σε απόσταση 30 μιλίων χάνουν $243.
Μπορεί να το ανεχτεί αυτό η Ελληνική οικονομία;                                                                             ΠΗΓΗ:gianniotis.blogspot.com

Κηδεύεται σήμερα στην Άρτα ο άτυχος σμηναγός

Σήμερα, Σάββατο, στις 17.30, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου της Άρτας θα τελεσθεί η κηδεία του 33χρονου σμηναγού Αναστασίου Μπαλατσούκα, που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη, όταν το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16E, στο οποίο ήταν χειριστής, συγκρούστηκε με αεροσκάφος ίδιου τύπου κατά τη διάρκεια άσκησης που πραγματοποιούνταν νότια της Κρήτης.
Την ίδια ώρα μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα στρατόπεδα, καθώς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας κήρυξε τριήμερο πένθος.
Ο 33χρονος καταγόταν από την Άρτα, όπου ζει και η οικογένειά του, και ο θάνατός του έχει σκορπίσει την οδύνη σε όλη την περιοχή όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.                                                                   ΠΗΓΗ:gianniotis.blogspot.com

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Θλίψη και οδύνη εξέφρασαν οι πολιτικοί παράγοντες για τον άτυχο πιλότο μας που έχασε χθες την ζωή του στο τραγικό δυστύχημα.
Υποκρισία και "τζάμπα" λόγια που επαναλαμβάνονται απο τους ίδιους ανθρώπους καθε φορά που ένας Ελληνας είτε στρατεύσιμος είτε πολίτης χάνει την ζωή του εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανικανότητας τους.
Ο πρωτος πολίτης της χώρας με τις "ιδιαίτερες ευαισθησίες" δήλωσε....συγκλονισμένος και θυμήθηκε ότι πρέπει να τρέφουμε σεβασμό σε όσους πέφτουν την ώρα του καθήκοντος.
Εχει άραγε αναρωτηθεί ΠΟΣΟΙ Ελληνες έχουν πέσει την ώρα του καθήκοντος για να μπορούν σήμερα οι πολιτικάντιδες να λεηλατούν την πατρίδα;
Εχει σκεφτεί ποσοι υβρίζονται καθημερινά επειδή προσπαθούν να κρατήσουν την μνήμη και την ιστορία ζωντανή;
Οχι βέβαια με το "άλλοθι" που μας εξασφαλίζει ο ρόλος του Προέδρου λέμε καθε φορά πέντε κουβέντες συμπάθειας και πάμε για...ύπνο.Με τον ίδιο τρόπο ευχόμαστε "κουράγιο" και στον ελληνικό λαό που "φτύνει αίμα" και αμέσως ο σεβάσμιος Πρόεδρος γίνεται αυτό που επιβάλει η θέση του.
Στο ίδιο μήκος και ο πρωθυπουργός που εξέφρασε οδύνη....Προς ποιους άραγε;
Αυτούς που προσπάθησε να τους κόψει το πενιχρό πτητικό επίδομα;Αυτούς που για "οικονομικούς λόγους" μείωσε την συχνότητα των ασκήσεων και τους απαγόρεψε να πετούν στο Αιγαίο μας συμφωνώντας στα ανθελληνικά σχέδια που δεν επέτρεπαν τις πτήσεις πέραν του 25 μεσημβρινού;
Στη συχνότητα των ατυχημάτων στάθηκε η ΝΔ ξεχνώντας ότι "ξεχαρβάλωσε" τις ένοπλες δυνάμεις μειώνοντας την θητεία μόλις στους 9 μήνες και αυτό για ψηφοθηρικούς λόγους.
Μέχρι και το ΚΚΕ "στεναχωρήθηκε" που στην πραγματικότητα ζει 100 χρόνια πίσω και είναι βέβαιο πως αν είχε μπροστά του τον νεκρό πιλότο θα τον αποκαλούσε "φασίστα" μόνο και μόνο επειδή ήταν αξιωματικός και αγαπούσε την πατρίδα του.
Ο λΑΟΣ ποιο "πρακτικός" ασχολήθηκε με την οικογένεια του θανόντος και ζήτησε την στήριξη της πολιτείας.Αμ δε....Δεν ήταν κύριοι ούτε λαθρομετανάστης ούτε Κούνεβα ο μακαρίτης για να τους δώσουν διαμέρισμα.Το πολύ πολύ να πάρουν μια κουτσουρεμένη σύνταξη απο τον ¨προοδευτικό" Λομβέρδο και σε ένα μήνα δεν θα τους θυμάται κανείς.
Οσο για τον ΣΥΝ που σε καθε ευκαιρία κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις,χρησιμοποιεί μέχρι και το γνωστό αληταριό για να παρουσιάζεται έξω απο κέντρα εκπαίδευσης της χώρας και να προτρέπει τους νεοσύλεκτους στην λιποταξία και την δήλωση "αντιρρησίας συνείδησης"....Ε και αυτοί λυπήθηκαν και ζητούν διερεύνηση.
Είδατε λοιπόν ΟΛΟΙ έχουν ευαισθησίες αλλά ΟΛΟΙ δεν έκαναν πέρα απο λόγια ΤΙΠΟΤΑ.
Γιατί "μακάρι" το παλικάρι να ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος αλλά δυστυχώς δεν είναι.
Ουτε ένας μήνας δεν πέρασε που έπεσε το Απάτσι στα Μέγαρα.
Πέρσι ίσως κάποιοι ξέχασαν την δολοφονία της κοπέλας υπαλλήλου στο Γερμανό απο τους Παπανδρέλληνες και εκεί ΟΛΟΙ λυπήθηκαν.
Οπως είχαν λυπηθεί και για την ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ των τριών αξιωματικών μας στα Ιμια που μόνο κάποιοι ελάχιστοι θυμίζουν ότι ΠΡΕΠΕΙ να θυμόμαστε.
Ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin απο τους "επαναστάτες".
Οπως επίσης ο θάνατος του υπαξιωματικού στον Εβρο και τόσα άλλα περιστατικά που οι πολιτικοί περιορίστηκαν στην "θλίψη".
Γιατί ΟΛΑ αυτά τα περιστατικά δεν έγιναν τυχαία.Και σε τελική ανάλυση υπάρχουν ένοχοι.
Ενοχοι που είτε σχεδίασαν είτε απο αμέλεια προκάλεσαν τους θανάτους.
Και σε αυτές όμως τις περιπτώσεις συνέβη ότι γίνεται πάντα στη χώρα μας.
Ατιμωρησία και λήθη.
Ως ελάχιστο λοιπόν απέναντι στην μνήμη αυτού του ανθρώπου θα έπρεπε αν μη τι άλλο σήμερα να είχε παραιτηθεί και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας αλλά και ο Αρχηγός της Αεροπορίας αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρουν αυτοί.                                                                                                           ΠΗΓΗ:protesilaos.blogspot.com

ΜΑΧΗ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 479 π.Χ.


Ο Μαρδόνιος πριν εισβάλει νότια επιχείρησε να αποσπάσει τους Αθηναίους απο την ελληνική συμμαχία στέλνοντας σαν πρέσβη το βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο ο οποίος υποσχέθηκε να αποζημιώσει για τις ζημιές και να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια αν συμμαχούσαν με τους Πέρσες.Όταν έμαθαν οι Σπαρτιάτες για την πρεσβεία αυτή φοβήθηκαν γιατί ήξεραν οτι η Αττικη είχε ερημωθεί και οι Αθηναίοι αντιμετώπιζαν το φάσμα της πείνας επίσης ήταν δυσαρεστημένοι γιατί οι Πελοποννήσιοι δεν είχαν στείλει στρατό έγκαιρα στη Βοιωτία όπως είχαν υποσχεθεί ώστε να προστατέψουν την πόλη τους.Γι' αυτό βιάστηκαν να στείλουν πρέσβεις ώστε να προλάβουν τη συνθηκολόγηση υποσχόμενοι οτι αυτοί και οι υπόλοιποι σύμμαχοι θα ανελάμβαναν να θρέψουν τις οικογένειες των Αθηναίων.Οι Αθηναίοι περίμεναν και τους πρέσβεις της Σπάρτης ώστε να απαντήσουν μπροστά τους στον απεσταλμένο του Μαρδόνιου και αφού άκουσαν τα λόγια και των δυο απήντησαν στο Μαρδόνιο μέσω του Αριστείδη ¨ότι όσο ο ήλιος δεν αλλάζει πορεία δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουν με τον Ξέρξη αλλά μένοντας πιστοί στους θεούς και τους ήρωες που εκείνος έκαψε τους ναούς τους και τα αγάλματα θα επιμείνουν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους".Στους Σπαρτιάτες είπαν πως τους ευχαριστούν για την πρόταση αλλά θα τα καταφέρουν μόνοι τους και το μόνο που τους παρακαλούν είναι να στείλουν το ταχύτερο στρατό στη Βοιωτία ώστε να ενωθεί με τον Αθηναϊκό να πολεμήσει. Οι Σπαρτιάτες όμως για μια ακόμη φορά αθέτησαν το λόγο τους μη στέλνοντας στρατό στη Βοιωτία παρά μένοντας στη πατρίδα τους γιόρταζαν τα Υακίνθια.Αποτέλεσμα ήταν ο Μαρδόνιος να περάσει απο τη Θεσσαλία στην Αττική ανεμπόδιστοςέχοντας μαζί του ως συμμάχους όλα τα έθνη της ανατολικής Ελλάδας αναγκάζοντας τους Αθηναίους για δεύτερη φορά μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τόσο πολυάριθμο στρατό να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να μεταβούν στη Σαλαμίνα.Εκεί ο Μαρδόνιος έστειλε δεύτερη πρεσβεία στους Αθηναίους να επαναλάβει τις προηγούμενες προτάσεις. Η νέα απιστία των Σπαρτιατών είχε οξύνει τα πνεύματα παρ'όλα αυτά όταν ανακοινώθηκαν οι προτάσεις στη βουλή ,όλοι οι βουλευτές εκτός απο έναν ονόματι Λυκίδης, απέκρουσαν τις προτάσεις των Περσών και θανάτωσαν με λιθοβολισμό τον βουλευτή και την οικογένειά του.Οι Αθηναίοι έστειλαν πρέσβεις στη Σπάρτη μαζί με τους Μεγαρείς και τους Πλαταιείς για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα αυτή αθέτηση και να απαιτήσουν την άμεση αποστολή στρατού αν όχι στη Βοιωτία που είχε καταληφθεί απο τον εχθρό στο Θριάσιο πεδίο.Οι έφοροι των Σπαρτιατών αφού άκουσαν την πρεσβεία είπαν ότι θα το σκεφτούν και θα απαντήσουν αντ'αυτού καθυστέρησαν 10 ημέρες αναβάλλοντας την απάντηση συνεχίζοντας να γιορτάζουν τα Υακίνθια και να οχυρώνουν τον ισθμό.Έτσι αφού οι πρέσβεις των Αθηναίων δυσανασχέτησαν τους είπαν ότι αν την επομένη δεν λάβουν απάντηση θα συμμαχήσουν με το Πέρση. Οι έφοροι φοβούμενοι αυτή την κατάληξη ειδοποίησαν τους Αθηναίους ότι ο στράτος είχε ήδη ξεκινήσει και βρισκόταν αυτή την ώρα έξω απο τα σύνορα της Σπάρτης,5000 Σπαρτιάτες που τον καθένα ακολουθούσαν 7 ελαφρά οπλισμένοι είλωτες. Το παράδειγμα των Σπαρτιατών ακολούθησαν και άλλοι Πελοποννήσιοι ώστε έφυγε απο την Πελοπόννησο σημαντική δύναμη με αρχηγό τον Παυσανία επίτροπο του ανήλικου βασιλιά Πλείσταρχου γιου του νεκρού βασιλιά Λεωνίδα. Ο Μαρδόνιος εφόσον ειδοποιήθηκε απο τους Αργείους για τις κινήσεις του Πελοποννησιακού στρατού υποχώρησε αφού λεηλάτησε την περιοχή του Τατοίου την οποία είχε σεβαστεί με την ελπίδα της συνθηκολόγησις των Αθηναίων προς την Βοιωτία και στρατοπέδευσε στην πεδιάδα μπροστά απο την τειχισμένη πόλη των Θηβαίων συμμάχων του ώστε να καλύψει τα νώτα του και να μπορέσει να αγωνιστεί σε ανοικτό χώρο. Ο ελληνικός στρατός άργησε να φτάσει στην Ελευσίνα γιατί οι Λακεδαιμόνιοι αναγκάστηκαν να περιμένουν τους άλλους Πελοποννήσιους.Προσήλθαν τελικά,1500 Τεγεάτες ,5000 Κορίνθιοι,300 Ποτιδαιάτες, άποικοι των Κορινθίων,600 Ορχομένιοι αρκάδες, 3000 Σικυώνιοι,800 Επιδαύριοι,1000 Τροιζήνιοι,200 Λεπρεάτες, 400 Μυκηναίοι και Τιρύνθιοι,1000 Φλιάσιοι, 300 Ερμιονέίς,600 Ερετριείς και Στυρείς, 400 Χαλκιδείς,500 Αμβρακιώτες,800 Λευκάδιοι,200 Παλλείς απο την Κεφαλληνία και 500 Αιγινίτες. Όταν ο στρατός έφτασε στα Μέγαρα ενώθηκε με 8000 Αθηναίους και 600 Πλαταιείς με αρχηγό τον Αριστείδη.Στις δυνάμεις αυτές αν προστεθούν και οι 5000 Σπαρτιάτες που ακολουθούνταν απο 3500 είλωτες και 1800 Θεσπιείς ,ο ελληνικός στρατός αριθμούσε 11000 άνδρες.Απο την Ελευσίνα ο Παυσανίας περνώντας στη Βοιωτία είδε τον περσίκο στρατό να έχει παραταχθεί στον Ασωπό ποταμό και μη τολμώντας να κατέβει στην πεδιάδα ώστε να αντιπαρατεθεί με τους 300.000 άνδρες του περσικού στρατού,προτίμησε να στρατοπεδεύσει στους πρόποδες του βουνού.Τότε ο Μαρδόνιος έκανε το λάθος να προσβάλει τους Έλληνες με το ιππικό του το οποίο ήταν άριστο και πολυάριθμο και το οδηγούσε ένας απο τους καλύτερους πέρσες αξιωματικούς,ο Μασίστιος.Το λάθος ήταν ότι το έδαφος όντας ανώμαλο δεν προσφερόταν για τέτοιου είδους επίθεση.Έτσι οι Μεγαρείς που δέχθηκαν την επίθεση λόγω της θέσης τους αφού πιέστηκαν στην αρχή φοβερά βοηθούμενοι απο 300 Αθηναίους με αρχηγό τον Ολυμπιόδωρο απέκρουσαν τον εχθρό και μάλιστα στη μάχη έπεσε και ο Μασίστιος,το σώμα του οποίου έμεινε στα χέρια των Ελλήνων που το περιέφεραν πάνω σε άμαξα σε όλο το στρατόπεδο.
Βλέποντας αυτή την εξέλιξη ο Παυσανίας κατέβηκε απο την ορεινή θέση σε χαμηλότερο χώρο αποφεύγοντας όμως την πεδιάδα και στρατοπέδευσε στις Πλαταιές.Ο Μαρδόνιος ακολούθησε τον Παυσανία και βαδίζοντας παρατάχθηκε ακριβώς απέναντι απο τον ελληνικό στρατό έτσι ώστε ο ποταμός Ασωπός χώριζε τις δυο πλευρές.
Καθώς όμως οι δυο στρατοί ήταν παραταγμένοι και έτοιμοι για μάχη συνέβη το εξής.
Οι Ελληνες αλλά και οι Πέρσες κατα το σύνηθες πριν την μάχη έκαναν θυσίες και ζητούσαν την συμβουλή των "προφητών".Ελαβαν όμως και οι δυο την ίδια απάντηση ότι θα έπρεπε να αμυνθούν και ότι όποιος περνούσε το ποτάμι πρώτος θα γνώριζε την ήττα.Ετσι ο ένας περίμενε την επίθεση του άλλου χωρίς να γίνεται τίποτα.Η αναβολή δεν ευνοούσε τους Αθηναίους γιατί ο Μαρδόνιος μετα την συμβουλή των Θηβαίων κατέλαβε τον Κιθαιρώνα και συνέλαβε 500 υποζύγια που μετέφεραν τροφές στο ελληνικό στρατόπεδο και έτσι απέκλεισε τους Ελληνες στην Βοιωτία.Μεγαλύτερος όμως ήταν ο κίνδυνος όπως περιγράφει ο Πλούταρχος στην πόλη των Αθηνών όπου οι πλούσιοι Αθηναίοι σκεφτόντουσαν την κατάργηση του δήμου και την εγκαθίδρυση ολιγαρχίας πράγμα που απέτρεψε ο Αριστείδης.
Ο Μαρδόνιος την 10η μέρα εκνευρισμένος απο την πολυήμερη αποχή διέταξε να ετοιμαστεί ο στρατός για μάχη κάτι όμως που τελικά δεν έγινε απλά αρκέστηκε να παρενοχλεί τους Ελληνες πετυχαίνοντας όμως ένα σπουδαίο πλεονέκτημα καθώς τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την μοναδική πηγή νερού.
Ο Παυσανίας βλέποντας ότι ο στρατός του πάσχει πλέον απο τροφές και έλλειψη νερού διέταξε να υποχωρήσουν βόρεια της πόλης των Πλαταιών στη θέση Νήσο και εκεί να επιτεθεί η μισή ελληνική δύναμη ώστε να ανοίξη το πέρασμα του Κιθαιρώνα για να μπορούν να εφοδιάζονται.Με το που έπεσε η νύχτα άρχισε η μετακίνηση της ελληνικής παράταξης.
Πρώτα ξεκίνησαν οι Κορίνθιοι και Μεγαρείς που αποτελούσαν το κέντρο αντι όμως να πάνε στην Νήσο στρατοπέδευσαν στις Πλαταιές.
Ο Παυσανίας ήσυχος ότι το κέντρο της παράταξης του έφτασε στο σημείο που είχε υποδείξη διέταξε την δεξιά πτέρυγα δηλαδή τους Λακεδαιμονίους και τους Τεγεάτες να ακολουθήσουν ενω ταυτόχρονα άρχισαν να κινούνται και οι Αθηναίοι απο άλλο όμως δρόμο.
Ο Μαρδόνιος όταν πληροφορήθηκε την υποχώρηση των Ελλήνων καταλήφθηκε απο περιφρόνηση για τους αντιπάλους λέγοντας "αυτοί είναι οι Σπαρτιάτες που πρώτα άλλαξαν θέσεις για να μην πολεμήσουν με τους Πέρσες και έπειτα τράπηκαν σε φυγή;".
Και διέταξε το στρατό του να περάσει τον Ασωπό και να καταδιώξει τον εχθρό θεωρώντας την νίκη σίγουρη.
Πρώτος προσβλήθηκε ο Παυσανίας απο το περσικό ιππικό και λίγο αργότερα απο το σύνολο σχεδόν του περσικού στρατού και έστειλε ιππέα να ζητήσει την βοήθεια των Αθηναίων.Οι Αθηναίοι όμως δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν καθώς δέχονταν επίθεση απο τους Θηβαίους.
Αναγκαστικά λοιπόν 53.000 Λακεδαιμόνιοι και Τεγεάτες βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν ολόκληρο τον περσικό στρατό.Οι Πέρσες,Μήδοι και Σάκες που προπορεύονταν του περσικού στρατού μόλις έφτασαν σε απόσταση βολής έμπειξαν τις ασπίδες τους στο χώμα και άρχισαν να ρίχνουν βροχή απο βέλη.Η ελληνική παράταξη βρέθηκε σε δεινή θέση καθώς δεν έιχε τοξότες και υφίσταντο φοβερές απώλειες.Πολλοί άνδρες σκοτώθηκαν μεταξύ αυτών και ο Καλλικράτης που ξεψυχώντας έλεγε ότι δεν τον νοιάζει που πεθαίνει για την πατρίδα λυπάται μόνο που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να πετύχει έργο αντάξιο της προθυμίας του.
Ο Παυσανίας σε απόγνωση γύρισε το βλέμμα προς το ναό της Ηρας και παρακάλεσε να φανεί ποιο ευνοική.Οι Τεγεάτες μαντεύοντας ότι η θεά θα ακούσει τις προσευχές τους πριν πάρουν την διαταγή του στρατηγού όρμησαν εναντίον του εχθρού και ακολούθησαν οι Λακεδαιμόνιοι με την διαταγή του Παυσανία.Το πρόχειρο περιτείχισμα που είχαν φτιάξει οι Πέρσες ανατράπηκε πολύ γρήγορα αλλα η μάχη συνεχιζόταν με τους Πέρσες να μην μπορούν να αντιπαρατεθούν καθώς η ελαφριά τους εξάρτηση δεν μπορούσε να αντιμετωπίση τους Ελληνες που ήταν οπλισμένοι με μακριά δόρατα και θωρακισμένοι απο την κορφή ως τα νύχια.Στη διάρκεια της συμπλοκής πολλοί απέλπισμένοι Πέρσες άρπαζαν τα ελληνικά δόρατα των Σπαρτιατών προσπαθώτας να τα σπάσουν.Ο ίδιος ο Μαρδόνιος διέπρεπε επικεφαλής των 1.000 σωματοφυλάκων του μέχρι που σκοτώθηκε απο τον Σπαρτιάτη Αείμνηστο και τότε οι Πέρσες άρχισαν να στρέφουν τα νώτα περνώντας τον Ασωπό κατευθυνόμενοι στο οχυρώμενο περσικό στρατόπεδο όπου βλέποντας οι υπόλοιποι Ασιάτες τους Πέρσες να νικιούνται εγκατέλειψαν και αυτοί το πεδίο της μάχης.
Στην αριστερή πλευρά οι Αθηναίοι πολέμησαν τους Βοιωτούς οι οποίοι αφού έχασαν 300 οπλίτες αποσύρθηκαν στην περιτοιχισμένη πόλη της Θήβας.Οι υπόλοιποι ελληνες που ακολουθούσαν τον Μαρδόνιο δεν ενεπλάκησαν καθόλου παρα έμεναν και έβλεπαν τους Θηβαίους να σφαγιάζονται άπρακτοι.
Απο τους δυο στρατούς πολλοί δεν αγωνίστηκαν καθόλου.Απο τους εχθρούς πήραν μερος στην μάχη οι Πέρσες,Μήδοι,Σάκες στην αριστερή πτέρυγα και οι Βοιωτοί στην δεξιά.Ο Αρτάβαζος με 40.000 άνδρες βλέποντας να τρέπονται σε φυγή οι γύρω απο τον Μαρδόνιο αντί να τον βοηθήσει αναχώρησε προς Θεσσαλία και Μακεδονία για την Ασία.
Απο τους Ελληνες αγωνίστηκαν οι Λακεδαιμονιοι,Τεγεάτες στα δεξιά και οι Αθηναίοι και Πλαταιείς στα αριστερά.Οι υπόλοιποι Ελληνες του κέντρου που είχαν βρεθεί σε λάθος σημείο το προηγούμενο βράδυ αφού έμαθαν για την μάχη όρμησαν άτακτα μπροστά και υπέστησαν απώλεις απο το ιππικό των Θηβαίων χάνοντας 600 άνδρες.Ηταν όμως αργά για να αλλάξει η έκβαση της μάχης.
Οι Λακεδαιμόνιοι δεν σταμάτησαν αλλά συνέχισαν να καταδιώκουν τον εχθρό φτάνοντας στο οχυρωμένο στρατόπεδο όπου είχαν καταφύγει οι Πέρσες και μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες κατάφεραν να το καταλάβουν.Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι με την πτώση του στρατοπέδου οι Ελληνες διέπραξαν τέτοια σφαγή ώστε αν εξαιρεθούν οι 40.000 του Αρτάβαζου απο τις 260.000 του περσικού στρατού απέμειναν μόνο 3.000 άνδρες πράγμα μάλλον υπερβολικό.Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι έπεσαν 1360 Ελληνες .
Οι νεκροί κηδεύτηκαν κοντά στις πύλες των Πλαταιών σε χωριστούς τάφους κάθε πόλης,μόνο οι Λακεδαιμόνιοι έφτιαξαν 3 ξεχωριστούς τάφους έναν για όσους διέπρεψαν στην μάχη έναν για τους υπόλοιπους Σπαρτιάτες και έναν για τους είλωτες.
Μετά την καταστροφή του περσικού στρατού οι Ελληνες στράφηκαν στην τιμωρία των Θηβαίων που είχαν βοηθήσει τους βαρβάρους.Απαίτησαν την παράδοση την Θηβαίων αρχηγών που μήδισαν Τιμηγενίδη και Ατταγίνη,οι Θηβαίοι όμως αρνήθηκαν και έτσι άρχισε η πολιορκία .Οι Θηβαίοι πρότειναν στον Παυσανία να του δώσουν χρήματα εκείνος όμως αρνήθηκε.Τότε οι Θηβαίοι αναγκάστηκαν να παραδώσουν τους άντρες όμως αντί του Ατταγίνη που είχε διαφύγει πρότειναν να παραδώσουν την οικογένεια του κατι που δεν έγινε δεκτό απο τον Παυσανία λέγοντας πως δεν είναι σωστό να πληρώσουν τα παιδιά επειδή μήδισε ο πατέρας.Αρκέστηκε στον Τημενίδη και μερικούς άλλους τους οποίους οδήγησε στην Κόρινθο και τους θανάτωσε χωρίς δίκη φοβούμενος ότι ο πλούσιος Θηβαίος θα εξαγόραζε τους δικαστές.                                                                                    ΠΗΓΗ:protesilaos.blogspot.com

27/8/1922: Η Σμύρνη στις φλόγες «Εβλεπον την καταιγίδα πάντοτε απειλητικήν»

Από την Φωτεινή Τομαή
(Ιστορικό & Πρεσβευτή Σύμβουλο Α' στο υπουργείο Εξωτερικών)

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τη θλιβερή επέτειο 88 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης υπενθυμίζεται ότι η τραγωδία εκείνη εις βάρος του Ελληνισμού δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί ερήμην της Δύσης. Αρκούσε και μόνο η υπαναχώρηση των θέσεων Γαλλίας και Μ. Βρετανίας για να οπλίσει τα χέρια των φανατισμένων μουσουλμάνων που επί τρεις ημέρες έσφαζαν αμάχους, έκαιγαν και κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους

Οι χριστιανοί οι οποίοι κατεσφάγησαν όμως δεν ήταν μόνο Ελληνες, και ας ήταν η συντριπτική πλειονότητα. Ηταν επίσης Αρμένιοι, Γάλλοι, Βρετανοί και αμερικανοί καθολικοί. Επρόκειτο καθαρά για τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο διαφορετικών πολιτισμών. Το ότι έκτοτε η Ελλάδα αποτέλεσε διαρκή στόχο της γείτονος, συγκρατώντας μόνη τον εξ Ανατολών κίνδυνο,κανείς Ευρωπαίος δεν μπορεί να αρνηθεί. Ειρωνεία; Σήμερα που η Τουρκία πασχίζει να γίνει δεκτή στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι οι ίδιες ακριβώς χώρες που ενώ εξυπηρέτησαν τότε τους στόχους της, αντιμάχονται με δέος την είσοδό της σε αυτήν...

Μικρή χώρα η Ελλάδα από την ανεξαρτησία της και μετά αναζητούσε, λανθασμένα τις περισσότερες φορές, «φιλέλληνες» στο πρόσωπο ξένων ηγετών, ξεχνώντας ότι κάθε ηγέτης κοιτάζει το συμφέρον της δικής του χώρας και δεν υπολογίζει σε αισθήματα των άλλων. Ετσι ακριβώς έγινε και με την υπόθεση της Σμύρνης. Παρά τον δεσμό προσωπικής φιλίας που συνέδεε τον βρετανό πρωθυπουργό Λόυδ Τζωρτζ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την αρχική στάση της Μ. Βρετανίας, η μεταστροφή τής τελευταίας δεν οφείλετο σε μισελληνισμό ή φιλοτουρκισμό, αλλά στην αντίληψη ότι η αυτοκρατορία ήλεγχε τεράστιες εκτάσεις με μωαμεθανούς υπηκόους και έθετε σε κίνδυνο τα βρετανικά συμφέροντα σε όλες αυτές τις χώρες και ειδικότερα στην Ινδία. 

Η Ιταλία, από την άλλη, δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για δική της εδραίωση στην απέναντι της Δωδεκανήσου μικρασιατική ακτή, ενώ οι Γάλλοι απλώς υπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα. «Το γαλλικόν έθνος δεν θα ηνείχετο διαμάχην με τους Τούρκους διά μίαν χειρονομίαν αντιτουρκικήν ή φιλελληνικήν!» είχε πει ξεκάθαρα ο γάλλος πρωθυπουργός Αριστείδης Μπριάν στον λόρδο Κώρζον. 

Στην κακή πορεία των πραγμάτων είναι γεγονός πάντως πως συνετέλεσε και η παθητικότητα του αμερικανού προέδρου Ουίλσον, άκρατα φιλοβενιζελικού, πλην ονειροπόλου και ιδεαλιστή πολιτικού, που αν και τασσόμενος υπέρ των εθνοτήτων δεν επιθυμούσε τον περαιτέρω διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Ελλάδα στο πλευρό των νικητριών Δυνάμεων. Στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης που ακολούθησε στο Παρίσι διαγράφονταν γι΄ αυτήν οι πιο ευοίωνες προοπτικές για τη διεκδίκηση των εθνικών της πόθων. Η άριστη προβολή των ελληνικών αιτημάτων, η εξαίρετη διπλωματία αλλά και η προσωπική ακτινοβολία του Ε. Βενιζέλου, που είχε καταγοητεύσει όχι μόνο τους ευρωπαίους ηγέτες της εποχής του αλλά και αυτόν τον αμερικανό πρόεδρο, επηρέασαν σημαντικά στη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων. Η προσπάθεια ωστόσο του Βενιζέλου για επέκταση της Ελλάδας στη Μικρά Ασία, πλην της αναπόφευκτης τουρκικής αντίθεσης, προσέκρουσε σε σοβαρές ενδοσυμμαχικές αντιδράσεις.

Η κατάληψη της πόλης
Οι διωγμοί των χριστιανικών πληθυσμών από ατάκτους εθνικιστές που προσπαθούσε να οργανώσει σε τακτικό στρατό ο στρατιωτικός επιθεωρητής του σουλτάνου στρατηγός Κεμάλ Ατατούρκ θα κάμψουν τελικά την αντίδραση των Αγγλογάλλων και ο Λόυδ Τζωρτζ θα εισηγηθεί την κατάληψη της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα τα οποία αποβιβάζονται εκεί στις 15 Μαΐου 1919 προκειμένου να διασφαλισθεί η τάξη και η προστασία του χριστιανικού πληθυσμού. Ο ανταγωνισμός όμως των Μεγάλων Δυνάμεων στον ευαίσθητο στρατηγικό χώρο, κόμβο με τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό με την εσωτερική αναστάτωση που γνώρισε η πολιτική ζωή της χώρας με την εκλογική ήττα του Βενιζέλου και την επι στροφή του Κωνσταντίνου, στάθηκαν παράγοντες ανέλπιστης ενθάρρυνσης των ανταγωνιστικών δυνάμεων της Ελλάδας. Η αποτυχία της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου στη διάρκεια της οποίας επήλθε διάρρηξη του διασυμμαχικού μετώπου, με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να σπεύδουν να αποκαταστήσουν τις κλονισμένες σχέσεις τους με την Αγκυρα, αλλά και των Καννών (Δεκ. 1921-Ιανουάριος 1922) και των Παρισίων (Μάρτιος 1922), θα οδηγήσει, παρά τη νικηφόρα προέλαση του στρατού της, σε διπλωματικό αδιέξοδο και την Ελλάδα απομονωμένη και χωρίς ορατή οδό διαφυγής.

Στις 26 Αυγούστου η μεγάλη τουρκική επίθεση στο Αφιόν Καραχισάρ θα οδηγήσει εν μέσω δυσμενών συγκυριών σε διάσπαση και τελικώς κατάρρευση του μετώπου. Στις 27 Αυγούστου η πόλη και οι κάτοικοι της Σμύρνης παραδίδονται στο καταστροφικό μένος των Τούρκων. Η γνωστή έκτοτε ως Μικρασιατική Καταστροφή ήταν μία απίστευτη τραγωδία που τη συνέθεταν βαρύτατες απώλειες στο πολεμικό πεδίο, βιαιοπραγίες, λεηλασίες και σφαγές σε βάρος αμάχων, ο οριστικός ξεριζωμός εν τέλει του ελληνικού πληθυσμού από τις πανάρχαιες εστίες των προγόνων του

Αγωνιώδης διπλωματία
Από οικείο φάκελο του έτους 1923 που περιέχει έγγραφα της κρίσιμης περιόδου 1919-1922 εντοπίζονται η δραματική αλληλογραφία Βενιζέλου - Κλεμανσώ προκειμένου να ορισθεί τελικά ο στρατηγός Μαζαράκης εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διασυμμαχική Ανακριτική Επιτροπή, η αγωνιώδης προσπάθεια των υπηρεσιών ΥΠΕΞ να εντοπίσουν τη συγκεκριμένη αλληλογραφία που σύμφωνα με μαρτυρία του πρώην ΥΠΕΞ Γ. Μπαλτατζή βρισκόταν για κάποιο λόγο στο... αρχείο της πρεσβείας Λονδίνου, το κείμενο της ομιλίας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων του Λόυδ Τζωρτζ στις 4 Αυγούστου 1922 στην οποία παραδεχόταν ότι «...αφήσαμε τη Σμύρνη και τα πέριξ αυτής βιλαέτια στους Ελληνες όχι μόνο γιατί υπερέχουν πληθυσμιακά αλλά γιατί σε αυτούς ανήκει η βιομηχανία και η οικονομική παραγωγή της περιοχής» και, τέλος, μία πυκνογραμμένη εκ δεκατριών σελίδων έκθεση των γεγονότων της καταστροφής του Μητροπολίτη Εφέσου Χρυσόστομου μεταξύ 27 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, όσο διήρκεσε η καταστροφή της Σμύρνης, ημέρα κατά την οποία ο ίδιος απέπλευσε μαζί με άλλους πάνω στη ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου «Ιron Duke».

Ιδού μερικά αποσπάσματα αυτής της έκθεσης: 
«... Εβλεπον, Παναγιώτατε Δέσποτα, την καταιγίδα πάντοτε απειλητικήν μηκωμένην (sic), ελάμβανον υπ΄ όψιν τον απάνθρωπον και άγριον των Τούρκων χαρακτήρα, το εκδικητικόν αυτών μένος... Υπό το κράτος τοιούτων προβλέψεων κατήλθον εκ Κορδελλιού το Σάββατον 27 του μηνός Αυγούστου εις την Μητρόπολιν Σμύρνης... ηγγέλθη προς ημάς ότι απόσπασμα τουρκικού ιππικού, παρακολουθούμενον υπό αγρίων την όψιν και τας διαθέσεις ορεσιβίων ληστών εισήλθεν εντός της πόλεως. Οι εν των αυλογύρω του ναού της Αγίας Φωτεινής διαμένοντες χιλιάδες προσφύγων κατελήφθησαν υπό τρόμον και οι θρήνοι και οι οδυρμοί των γυναικοπαίδων συνέτριβαν την καρδίαν μου... Εγένοντο σφαγαί, διαρπαγαί και ατιμώσεις μετ΄ ανηκούστου σκληρότητος... οι κατορθώσαντες να διασωθώσιν κατέφευγον ημίγυμνοι... τον αρχιμανδρίτην Βουτζά Αθανάσιον Νικολόπουλον επετάλωσαν ζώντα εις τους πόδας, εις το στήθος και κατόπιν κατεκρεούργησαν». 

Αφού αφηγηθεί γεγονότα φρίκης στη συνοικία Αρμενίων όπως και εις βάρος άγγλων και αμερικανών καθολικών περιγράφει πώς με τη βοήθεια αμερικανών αξιωματικών επέστρεψε στο Κορδελλιό, και συνεχίζει: 
«... Την επομένην, Κυριακήν, οι κώδωνες των Εκκλησιών εσίγων και αντ΄ αυτών θρήνοι και γόοι των ατυχών θυμάτων ηκούοντο... Από τη μυρμηγκιά των Τούρκων του εσωτερικού απήγοντο αι ευειδέστεροι παρθένοι, άλλαι δε ητιμάζοντο υπό τα όμματα των γονέων των. Η διαρπαγή των καταστημάτων εσυνεχίσθη, την δε νύκτα πυκνοί πυροβολισμοί και εκρήξεις χειροβομβίδων εκράτουν τους πάντας εν τρόμω».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Με ίδια περιστατικά περιγράφει και τις ημέρες που ακολούθησαν, Τρίτη και Τετάρτη, 30 και 31 Αυγούστου. Αναφέρεται στη μέχρι θανάτου κακοποίηση του διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Σμύρνης Μακλάχλαν, σε νευρικούς κλονισμούς και αυτοκτονίες των διωκομένων. 
«Εν τω προαστίω του Βαϊρακλή δεκάδες παρθένων ερρίφθησαν ομού εις την θάλασσαν και επνίγησαν... Αλλ΄ η θεία Πρόνοια μας επεφύλασσε τραγικώτερα. Στις 31 Αυγούστου πυρκαγιά εξερράγη. Αι ελληνικαί συνοικίαι της Σμύρνης εγένοντο παρανάλωμα πυρός και τα γυναικόπαιδα έτρεχον προς την προκυμαία να διασωθώσιν. Περί την 11ην νυκτερινήν η φωτιά προσήγγισεν το κρησφύγετόν μου... Προσκρούοντες επί πτωμάτων, ηναγκασμένοι να πατώμεν επ΄ αυτών εφτάσαμεν εις την προκυμαίαν...». 

Η περιγραφή της διάσωσης με λέμβους που έριχναν τα εμπορικά αγγλικά πλοία είναι συγκλονιστική. Το πρωί της επομένης, 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η αγγλική ναυαρχίδα απέπλεε, ο Χρυσόστομος επί του καταστρώματος έβλεπε «... την θάλασσαν και την προκυμαίαν έρημον και μόνον πυκνούς ομίλους γυναικοπαίδων οδηγουμένους υπό λογχοφόρων πεζών...».

Οι τουρκικές προβοκάτσιες
Τα ανεξάντλητα όρια της καθ΄ όλα επικίνδυνης τουρκικής προπαγάνδας αποδεικνύει ένα ντοκουμέντο της εποχής που προσκομίστηκε σε γνώση του Ε. Βενιζέλου (φωτογραφία) ενώ βρισκόταν στη Λωζάννη. Ελεγε: «Την παρελθούσαν Τρίτην 10.000 στρατιώται Τούρκοι φέροντες Ελληνικάς στολάς με πηλίκια της Αμύνης με ημισέληνον, εξάρτυσιν και οπλισμόν Ελληνικόν παρήλασαν από της προκυμαίας της Σμύρνης και ερωτηθέντες οι αξιωματικοί πού πηγαίνουν, απήντησαν εις το μέτωπον Μοσσούλης ίνα κτυπήσωμεν τους Αγγλους. Αλλο σώμα τουρκικού στρατού έχον εμπρός Ελληνας αξιωματικούς και στρατιώτας εφωτογραφήθη και εκινηματογραφήθη ίνα αποσταλή εις Ευρώπην και Αμερικήν με καταλλήλους επεξηγήσεις ότι δήθεν είναι η υπό των Τούρκων κατάληψις της Σμύρνης κατ΄ Αύγουστον 1922. Πλην,το πλαστόν του πράγματος φαίνεται εκ πρώτης όψεως διότι λείπουν από την προκυμαίαν οι Χριστιανικοί πληθυσμοί» (Εμπιστευτικόν Δελτίον Πληροφοριών, ΑΠ 717, 19 Ιανουαρίου 1923, Πολίτης)                          ΠΗΓΗ:radar-gr.blogspot.com