ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Πατριώτες στην βουλή της σοσιαλιστικής Σουηδίας

220910-sverigedemokraternaΣτην κατά παράδοση σοσιαλιστική Σουηδία, οι πατριώτες «Δημοκρατικοί της Σουηδίας» πέτυχαν την περασμένη Κυριακή την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο της χώρας. Το κόμμα, υπό τον τριαντάχρονο Τζίμι Άκεσσον πλησιάζει κατά την καταμέτρηση το 6% και διαθέτει μέχρι στιγμής 20 βουλευτές. Έτσι, για πρώτη φορά, ένα καθαρά δεξιό κόμμα πετυχαίνει να περάσει το εμπόδιο του 4%, κάτι που απαιτείται στην Σουηδία για να αποκτήσει κανείς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
«Οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας έγραψαν πολιτική ιστορία», δήλωσε με ικανοποίηση το βράδυ της Κυριακής ο Άκεσσον. Το κόμμα που υποστηρίζει έναν δραστικό περιορισμό της μεταναστεύσεως και περιγράφει το Ισλάμ ως την μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πέτυχε κυρίως χάρις στο προεκλογικό του σποτ, το οποίο παρουσιάζει την μετανάστευση, προ πάντων από ισλαμικά κράτη σε σχέση με το σουηδικό κοινωνικό κράτος.
Με δεδομένη την επιτυχία αυτή των «Δημοκρατικών» δεν αποκλείεται ο συντηρητικός κυβερνητικός Συνασπισμός του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία μέσα στο κοινοβούλιο. Η συμμαχία Συντηρητικών (29,1%), Φιλελευθέρων (7,2%), Κεντρώων (7,1%) και Χριστιανοδημοκρατών (5,7%) συγκέντρωσε συνολικά το 49,2%, με 172 από τις 349 βουλευτικές έδρες.

Το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία των Σοσιαλδημοκρατών
Η αντιπολιτευτική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, πρώην Κομμουνιστών και Πρασίνων συγκέντρωσε το 43,7% των ψήφων και λαμβάνουν 157 έδρες. Το 30,7% των Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.
Εάν το τελικό ποσοστό δεν αρκέσει για τον σχηματισμό της μέχρι σήμερα κυβερνήσεως συνασπισμού, ο πρωθυπουργός Ράινφελντ δεν μπορεί παρά να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβερνήσεως μειοψηφίας, αφού η πιθανότητα συμπεριλήψεως των Πρασίνων στον συνασπισμό του απεκλείσθη με την άρνηση των τελευταίων το βράδυ της Δευτέρας. Η περίπτωση συνασπισμού με τους «Δημοκράτες της Σουηδίας» έχει κατηγορηματικά αποκλεισθεί από τον 45χρονο πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε ο Ράινφελντ, πρόκειται για ένα σενάριο τόσο καυτό, που δεν θα το άγγιζε «ούτε με τσιμπίδα».                                                                                                                                                 ΠΗΓΗ:elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: