ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

"ΟΥΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΟΥΤΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ" ΑΠΑΝΤΑ Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Θαλάσσιες κυριαρχικές διαφορές, που ...δεν παραπέμπουν στα Ελληνοτουρκικά του Jeffrey. 

«Όχι» απαντά το Τόκιο στην απαίτηση του Πεκίνου να ζητήσει επίσημη συγγνώμη και να προσφέρει αποζημίωση για τη σύλληψη Κινέζου καπετάνιου αλιευτικού στα νησιά Σενκάκου/Ντιαγκουτάι, χαρακτηρίζοντάς την αστήρικτη καθώς τα ακατοίκητα νησιά ανήκουν στην επικράτειά της. «Οι νήσοι Σενκάκου είναι τμήμα του εδάφους της Ιαπωνίας και από αυτήν την άποψη η αποζημίωση είναι αδιανόητη» δήλωσε την Κυριακή σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Η σύλληψη, την 8η Σεπτεμβρίου, του Κινέζου καπετάνιου, το σκάφος του οποίου συγκρούστηκε με Ιαπωνικά περιπολικά σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην αλυσίδα των νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που είναι γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα, προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο ισχυρές ασιατικές χώρες. Η Ιαπωνία απελευθέρωσε τον καπετάνιο την Παρασκευή αλιευτικού, αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση λήφθηκε αποκλειστικά από εισαγγελείς και επέμεινε ότι τα νησιά αποτελούν τμήμα της χώρας.


Ο Ζιαν Τσισιόνγκ, ο πλοίαρχος του αλιευτικού, έφθασε στην πατρίδα του το πρωί του Σαββάτου και η άφιξή του καλύφθηκε εκτεταμένα από τα κινεζικά ΜΜΕ. Στο Τόκιο όμως, η ιαπωνική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι ενέδωσε στις κινεζικές πιέσεις και το κόμμα της αντιπολίτευσης εμφανίζεται έτοιμο να ζητήσει εξηγήσεις με κίνηση στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ένας 20χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για «επίθεση» με φωτοβολίδα στο κινεζικό προξενείο στο Ναγκασάκι στα πλαίσια αντικινεζικής διαδήλωσης το Σάββατο.

Ο Καν είπε, μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι δεν υπήρξε πολιτικός επηρεασμός της απόφασης των εισαγγελέων να αφεθεί ελεύθερος ο καπετάνιος. Εν τω μεταξύ, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών επεκτάθηκε μετά το επεισόδιο και σε άλλους τομείς: την Πέμπτη, το Πεκίνο ανέφερε ότι ερευνά την υπόθεση τεσσάρων Ιαπώνων που εισήλθαν παράνομα σε κινεζική στρατιωτική εγκατάσταση ενώ οι Ιάπωνες κατηγόρησαν την Κίνα ότι επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών με αποδέκτη την Ιαπωνία (κάτι που το Πεκίνο αρνείται).

ΤΟ ΒΗΜΑ                                                                                                                                               ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: