ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας


Σοκ και δέος στον εργασιακό τομέα και στις όρους εργασίας εκατομμυρίων πολιτών φέρνει η κυβέρνηση, λίγους μόνο μήνες μετά την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων κάθε μήνα, τον περιορισμό κατά 50% των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και του ασφαλιστικού νόμου.
Μιλώντας τη Δευτέρα στον Σκάϊ η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ουσιαστικά την απόφαση της κυβέρνηση για ριζικές ανατροπές στις συμβάσεις εργασίας, με πρόσχημα την κρίση και το φόβο νέων απολύσεων.
Ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να γίνονται επιχειρησιακές ή τοπικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, υπό την απειλή των πρώτων ότι θα διώξει εργαζόμενων και το φόβο των δεύτερων ότι θα βρεθεί χωρίς δουλειά σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Ουσιαστικά πρόκειται για ωμό εκβιασμό που θα φέρει ουσιαστική κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπέγραφε κάθε ένα ή δύο χρόνια η ΓΣΕΕ. Κι ύστερα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ. Παναγόπουλος, δεν βλέπει λόγο να κάνει απεργία…
Στο εξής οι εργοδότες, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης θα μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιαίτερα επαχθείς όρους καθώς ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για πρωτοφανείς εργασιακές συνθήκες.
Θα είναι δυνατή για παράδειγμα η υπογραφή σύμβασης για εκ περιτροπής εργασία. Όχι δηλαδή μόνιμος κάποιος, όλο το χρόνο, αλλά διαθέσιμος όποτε τον χρειάζεται η εταιρεία. Επίσης, οι εργοδότες θα μπορούν να βάζουν σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους τους, χωρίς φυσικά μισθό, επικαλούμενοι την κρίση.
Θα μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, όχι των 600 ευρώ, αλλά ακόμη και των 517 ευρώ καθαρά, ενώ θα έχουν την μονομερή δυνατότητα να αλλάζουν τους εργασιακούς όρους, από πλήρους απασχόλησης κάποιον υπάλληλο να τον κάνουν μερικής. Αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν και εργαζόμενους για όσες ώρες θέλουν, ή όσες ημέρες της εβδομάδας.
Ολος αυτός ο εργασιακός Μεσαίωνας αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και σε όσους έχουν σήμερα δουλειά. Διότι θα μπορεί ο εργοδότης, αν δεν αποδέχεται τους νέους όρους, να τον διώχνει και να του πληρώνει τη μισή αποζημίωση και στη συνέχεια να προσλαμβάνει έναν «μαύρο» με πενιχρές αμοιβές, σε όποια ωράρια θέλουν και χωρίς καμιά συνδικαλιστική προστασία.
Εύγε, κυβέρνηση και εργατοπατέρες τα κατάφεραν και πάλι.                                                            ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: